Как Роалд Дал пренаписа финала на 6 от най-популярните приказки с „Отвратителни рими“

Роалд Дал
Снимка: Getty

В началото на есента ново дългоочаквано заглавие от Разказвач №1 в света Роалд Дал ще зарадва малките читатели.

Отвратителни рими“ е книжка със забавни истории, в които чудатият писател разказва 6 познати на всички ни приказки по нов и необичаен начин. И то в рими. Съпътствана с емблематичните черно-бели илюстрации на Куентин Блейк, книгата заема своето място сред останалите знаменити произведения на Роалд Дал в библиотечната серия на издателство „Ентусиаст“, в която се нареждат още „Матилда“, „Дани – шампион на света“, „Фантастичният господин Фокс“, ГДВ“, „Вещиците“ и др.

„Отвратителни рими“ е най-кратката творба на британския писател, но въпреки това тя изобилства от всичко онова, което го превръща в любимия Разказвач на милиони деца по света – неочаквани обрати, хаплив език и неподражаем хумор.

Този път Роалд Дал се превъплъщава в ролята на поет, за да ни срещне с известни и обичани персонажи като Червената шапчица, Вълка, Пепеляшка, Златокоска и трите прасенца. Но тъй като писателят не е почитател на финали от типа „И заживели щастливо до края на дните си“, алтернативният край на приказките със сигурност ще изненада (и дори шокира) читателите.

Целта на Роалд Дал е да представи пред публиката истината, за да излезе наяве онова, което в действителност се е случило с тези герои. Затова дали Пепеляшка ще се омъжи за красивия принц и ще оцелеят ли трите прасенца след атаката на вълка – не е съвсем сигурно.

Роалд Дал
Снимка: Enthusiast

Нестандартният поглед на Роалд Дал към обичаните приказки, провокира BBC да екранизира „Отвратителни рими“. Филмът, който излиза през 2016 г., е отличен с няколко награди и носи на създателите си номинация за Оскар в категория „Най-добра късометражна анимация“.

По традиция 10% от авторското възнаграждение от продажбата на „Отвратителни рими“, както и на всички останали книги на Роалд Дал, се даряват на фондация „Роалд Дал“. Организацията подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

За автора

Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца.

Роалд Дал
Снимка: Getty

Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични обстоятелства. Писателят е един от най-четените и превеждани автори в световен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а много от произведенията му са филмирани.

Роалд Дал умира на 74-годишна възраст, през 1990 г., от рядка болест, наподобяваща левкемия. За мото на своя живот писателят избира: „Моята свещ гори и от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прекрасна светлина“. В негова чест са създадени фондация и музей на името на автора. Рождената дата на писателя – 13 септември – е обявена за Световен ден на Роалд Дал и от 2006 г. този празник се отбелязва всяка година от почитателите на Разказвач №1 в света.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти