Как правилно да планираме отпуските си

Как правилно да планираме отпуските си
Снимка: Thinkstock

Сътрудници на Университета на Отава са установили, че неправилно организираните отпуски в глобален аспект не позволяват да се справим със стреса, предизвикан от работата, съобщи сайтът Canada.com. И обратното, правилно планираните почивки могат да го намалят, твърди проф. Лоран Лапиер.

Канадските учени съветват преди да излезем в отпуски, да си набележим задачи за изпълнение. Те трябва да съответстват на вътрешните потребности на човека. За някои например това може да се окаже баналното почистване на гаража. Преди отпуските трябва да се състави списък от задължителни за изпълнение задачи. Няма нищо по-лошо от това да се връщаме от почивка към старите си проблеми.

При връщане на работа специалистите съветват да си набележим приоритетните задачи за изпълнение. А второстепенните да оставим за по-късно.

Друг полезен съвет е по време на отпуските да се съсредоточим върху неща, които ще попълнят енергийните ресурси на организма. Такива са масажите, йогата, сауната,плуването, хобитата. Ако се налага да работим и по време на отпуските си, е добре да се съсредоточим върху положителните аспекти и да общуваме с приятни хора. Като цяло по време на отпуските трябва да избягваме стресовите ситуации, неприятните емоции.

А най-важното, според канадските специалисти, е да не разчитаме само на отпуските, за да възстановим силите си.

Добре е редовно да си правим известни почивки. Например 20-минутна разходка в парка през обедната почивка намалява стреса и повишава работоспособността.

Общото заключение е, че почивките по време на работа увеличават продуктивността.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти