Създадено за eMAG

Как правилно да перете възглавници в пералнята

Как правилно да перете възглавници в пералнята
Снимка: iStock/Getty images

Без значение с какъв пълнеж са вашите възглавници, те имат нужда от специални грижи. Специалистите твърдят, че възглавниците трябва да бъдат изпирани между 2 и 4 пъти годишно, за да остават пухкави и чисти и да ви осигуряват комфорта и хигиената, от които имате нужда по време на сън. Ето няколко важни съвета, които можете да последвате.

Могат ли възглавниците да се перат в пералнята

Снимка: iStock/Getty images

В повечето случаи отговорът е да. И все пак програмата на пералнята може да бъде различна за различните пълнежи от пух, мемори пяна, памук, синтетични влакна, полиестерна вата. Най-сигурно е да проверите символите на етикета – там трябва да бъде отразено дали възглавницата е подходяща за пералня и при какви условия може да я перете.

Как да перете правилно възглавници в пералня

След като вече сте разгледали етикета, добре е да проверите възглавницата и за разкъсвания, за да не излезе пълнежът ѝ по време на пране. След това помислете на каква температура да перете. Дори да предпочитате топла или гореща вода за по-добра хигиена, понякога тя може да увреди възглавницата. Така че непременно потърсете на етикета максималните градуси, които са безопасни за пълнежа – по този начин ще предотвратите образуването на буци и нежеланото свиване.

Снимка: iStock/Getty images

Ако искате да заложите на сигурно, пуснете програма със студена вода. Тя винаги е безопасна, особено за нови възглавници.

6 съвета за всеки етап

Снимка: iStock/Getty images

Време е да сложите възглавниците в пералнята. Но е добре да спазвате някои съвети, които ще ви дадат най-добър резултат:

Съвет 1: Винаги третирайте петната предварително. По възможност използвайте натурални препарати. Ако искате да премахнете неприятните миризми, поръсете възглавницата със сода за хляб, оставете да престои няколко часа, след което изтупайте и почистете с прахосмукачка с четка, за да премахнете напълно прашинките. Можете също да оставите възглавницата на пряка слънчева светлина на чист въздух за няколко часа.

Съвет 2: Винаги слагайте в пералнята по две възглавници наведнъж. Така ще можете да разпределите добре тежестта и да получите качествено центрофугиране.

Съвет 3: Използвайте мек, неагресивен перилен препарат. Ако се налага да използвате белина, бъдете внимателни и слагайте малки количества, които да не навредят на материалите и да се изплакнат добре. Може също да замените белината с половин чаша бял оцет, който да добавите в отделението на перилния препарат.

Съвет 4: Изберете програма за деликатни тъкани. Както вече казахме, най-добре е да е със студена вода.

Съвет 5: Ако можете да използвате центрофуга, настройте я на висока скорост, за да отстраните максимално много от водата във възглавницата. Ако се боите за материала на пълнежа, можете да извадите възглавниците без центрофугиране и да ги изцедите внимателно на ръка, като избягвате да ги усуквате и увивате.

Съвет 6: Ако възглавницата е подходяща за сушилня, сушете я на ниска температура и сложете в барабана няколко топки за сушене или тенис топки. След като я извадите, я изтупайте, за да бухне отново. Ако не искате да използвате сушилня, сложете възглавницата на чиста кърпа, постелена на равна повърхност и на проветриво място. Докато изсъхне напълно, може да трябват няколко дни. Междувременно завъртайте възглавницата и я изтупвайте, за да осигурите равномерно изсушаване от всички страни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти