Как почиват българите

Ах, морето!
Снимка: Thinkstock

Мнозинството от родните туристи отделя средства за почивка единствено през лятото, показват най-нови статистически данни. 81% от българите, които са почивали през 2013 година, са направили това в месеците юни, юли, август и септември.

В същото време продължителните зимни почивки остават слабо търсени сред българите.

59% от българите продължават да почиват у нас поради по-ниските цени за транспорт и настаняване. 12% от почиващите твърдо посочват, че биха изкарали ваканцията си единствено в чужбина, а 29% успяват да почиват и у нас, и зад граница.

През изминалата година нашите сънародници са пътували с цел почивка най-често до съседните Гърция и Турция, които предлагат отличен баланс между цена и обслужване. Италия и Испания се нареждат на трето и четвърто място по популярност сред българите, основно поради възможностите за културен и исторически туризъм.

Най-ниската цена се оказва водещият мотив за избор на дестинация за почивка, сочи още изследването. 69% от българите са отделили под 1 000 лева от бюджета си за почивки през лятото или зимата на миналата година, а 27% са похарчили под 499 лв. за отдих.

Най-платежоспособни остават туристите между 27 и 40 години, като те харчат средно по 1100 лв. за почивки през летния или зимен период, а това е и групата, която най-често избира да почива в чужбина.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти