Как ни влияе музиката?

Как ни влияе музиката?
Снимка: Thinkstock

Музиката влияе на това как възприемаме лицата на хората. Според проучване, човек определя непознато лице като весело или тъжно, в зависимост от това дали чува весела или тъжна музика като фон.

Защо някои хора харесват да слушат тъжна музика, без да я намират за депресираща? Не винаги музиката, която слушаме, отговаря на емоциите ни в момента. Съществуват два вида емоции - такива, каквито долавяме, и такива, каквито ние самите чувстваме. Така понякога можем да разберем емоциите, които музиката изразява, без самите ние да ги чувстваме.

Умереното ниво на шум (музика) е най-доброто за творческа работа. Когато мозъкът леко се затруднява да обработва информация (при наличие на шум или музика, докато работим), това го предизвиква да развие по-креативен подход при намиране на решения.

Изборът ни за музика може да предскаже характера ни. Според проведено проучване по няколко показателя, са открити интересни сходства в характерите, в зависимост от предпочитаната музика: например, феновете на класическа музика, блус, соул и джаз музика са креативни, спокойни натури и имат високо самочувствие; феновете на рап, поп и денс музика са по-дружелюбни и приятелски настроени; поп и кънтри феновете са по-работливи.

Непозната музика, или тази, която не ни е особено интересна, е най-добрата за безопасно шофиране.

Музиката помага при физически упражнения, заглушавайки сигналите на мозъка за умора.

Музиката е ефективно терапевтично средство и инструмент за смяна на настроенията.  

Музиката намалява нивата на стреса и засилва имунната система. Мозъкът освобождава хормона ендорфин (естествено болкоуспокояващо и антидепресант, познат и като "хормонът на щастието"). Музиката помага и при хронично главоболие и мигрена – с намаляване интензивността, честотата и продължителността на болките.

Музиката помага и за медитиране, а ритмични удари на барабан или пеене са използвани и преди хиляди години, за да накарат хората да изпадат в състояние на транс, да се приготвят преди битка или лов

Музиката подобрява паметта - помага за учене, задържане и припомняне на информация. Деца, които взимат уроци по музика, развиват по-добра памет, в сравнение с тези, които не го правят.

Музиката се бори с умората - дава допълнително енергия, особено при монотонна работа.

Успокояващата музика помага при безсъние, намалява тревожността, разсейва, успокоява мускулите, намалява активността на нервната система. Освен това, помага да се настроим по-оптимистично.

Материалът е предоставен от "Вокализирай Това"

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Какво великденско съдържание искате в Edna.bg?

Абонамент