Как касовите бележки от термохартия ни вредят без да осъзнаваме и с какво е добре да ги заменим

касови бележки касов бон
Снимка: iStock

Касовите бележки и други фишове от термохартия замърсяват телата ни заради токсичното вещество, познато като Бисфенол А (BPA), известно със своята токсичност по отношение на репродуктивната и нервната система при хората. Сходен е ефектът и на „химическия му братовчед“ Бисфенол-С (BPS), твърди Агенцията на Минесота по контрол на замърсяването, който пък често се открива при касови бонове от термохартия, за които се твърди, че не съдържат Бисфенол-А.

Ситуацията е още по-смущаваща за касиерите и работниците, които са жени в детеродна възраст и тийнейджъри, тъй като те са по-биологично уязвими към ефектите на BPA и BPS, пише в официалния си уебсайт канадската екологична организация Environmental Defence.

Според Европейския орган за безопасност на храните термохартията, покрита с Бисфенол А, е вторият най-голям източник на обезпокояващото веществото за хората. Адекватен и здравословен за потребителите заместник на белия бон е така нареченият син бон, който има редица предимства:

- Изработен е от екологична синя термохартия.

- Може да се рециклира на 100%.

- Не е третиран с химикали и е безопасен за здравето.

- Безвреден при контакт с храна.

- Значително редуцира негативния отпечатък върху околната среда.

„Синият касов бон е една, дори на моменти по-изгодна, алтернатива на белия вреден бон. Не избледнаява с времето.  Дори е по-бюджетен вариант от нормалния касов бон. Най-важното е, че синият бон е 100% рециклируем“, споделя Ралица Йорданова, мениджър бизнес развитие и управител на местна верига магазини - една от първите компании у нас, въвела използването на син бон. Допитахме се до Ралица за повече информация относно замяната на обикновения бял бон със син.

касови бележки касов бон
Снимка: iStock

Какви са най-често срещаните вреди от термо хартията на обикновения бял бон? 

Основното при нея е, че е покрита със слой, който при нагряване позволява надписи върху бележката от касовия апарат. Но именно този слой съдържа вредното вещество Бисфенол А (BPA), и то като основна съставка.

Изследвания твърдят, че завишената концентрация BPA в организма на човека може да доведе до хормонални проблеми, затлъстяване, диабет тип 2, алергии към определени храни, отслабване на имунната система и дори ракови заболявания

Как можем да противодействаме на вредния ефект от термо хартията, до момента, в който синият бон не стане повсевместна практика? 

Трябва да осъзнаваме вредата от този тип вещество и да се опитваме да спазваме мерки, които да ограничат лошото му въздействие върху организмите ни. Например в някои страни има забрана за производство на бебешки артикули, които съдържат BPA, както и за някои пластмасови опаковки (това вещество се съдържа и в други артикули). 

Поради съставките си, тази хартия е обозначена като материал, който не трябва да се събира на едно място с обикновената хартия. И сметосъбирателната система в Германия се съобразява с това. Там тази хартия бива изгорена, заедно с общия отпадък.

Важно е да не даваме на децата да си играят и да пипат касовите бележки. Също така да не допираме касовата бележка до храната си. Желателно е да не държим стари обикновени касови бележки в портфейла и джобовете си. Важно е и да ограничим контактите на тялото и кожата ни с тях.

Кои държави в Европа и по света вече са предприели масово действия за промяна към син касов бон? 

Още през 2013 година Франция е поискала забрана на Бисфенол А в термо хартията. През 2015 година Европейската агенция по химикали (ECHA) прави доклад, подкрепящ забраната на BPA в касовите бележки в целия ЕС. В Австрия по-големите вериги супермаркети вече са преминали на алтернативна термо хартия, но без това вещество.

касови бележки касов бон
Снимка: iStock

И докато очакваме официални мерки, ето какво ние можем да направим, за да ограничим използването на обикновен касов бон според Агенцията на Минесота по контрол на замърсяването:

- Избягвайте смачкването на касови бележки с ръцете си и ненужното им докосване – вместо това ги дръжте леко и само с два пръста.

- Ако работата ви включва издаване на касови бележки, сгънете едностранно отпечатана хартия върху самата нея преди да я предадете на клиента. Термохартията, която може да бъде отпечатана само от едната страна, обикновено има повече химикал от отпечатаната страна.

- Ако е възможно, принтирайте касови бележки само по желание на клиента, когато транзакцията е с карта.

- Избягвайте контакт между ръка и уста, когато боравите с касови бележки. Измивайте добре ръцете си по време на почивките, след смяна на ролките за разписки или почистващи машини, както и преди и след ядене или приготвяне на храна.

- Избягвайте да боравите с касови бележки след използване на почистващи препарати на алкохолна основа или когато ръцете са мокри или омазнени от храна или лосион. Пазете касовите бележки сухи.

- Никога не давайте касови бележки на бебета или малки деца.

- Избягвайте да поставяте касови бележки директно върху храната.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти