Как домашните любимци ни помагат да сме по-здрави

Здравето ви е в нашите лапи
Снимка: Thinkstock

Оказва се, че освен добри компаньони – домашните любимци влияят доста благодатно на здравето ни и то в редица аспекти, споделя популярният американски лекар и водещ Мехмет Оз, цитиран от сайта "Oprah.com".

* Редица изследвания доказват, че децата, които са имали домашни любимци, много по-рядко развиват алергии, екзема и астма, защото с времето тяхната имунна система става по-устойчива и по-малко чувствителна към алергените.

* Дори съвсем обикновени действия като галенето на котката и кучето или съзерцаването на аквариума с рибки могат да понижат стойностите на кръвното ни налягане. Международно проучване показва, че рискът от сърдечносъдови заболявания също намалява, ако вкъщи се навърта четириног другар. За целта били анкетирани 369 души с усложнения на сърцето, като вероятността от преждевременна смърт се понижавала с 37%, ако те гледали домашен любимец.

* Американски учени са установили, че собствениците на кучета ходят пеша средно с 20 минути повече от тези, нямащи четириного вкъщи, което се дължи на сутрешните и вечерните разходки на животното.

* Нови данни показват, че всеки един на осем души над 65-годишна възраст страда от болестта на Алцхаймер, но животните и особено котките повлиявали и успокоявали такива пациенти, забавяйки развитието на симптомите. Същата благоприятна картина се наблюдавала и при децата аутисти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти