Как да възпитаме самите себе си да спестяваме? (ВИДЕО)

На път сме да посрещнем дете или вече имаме един, два, че и повече наследници вкъщи. Мечтаем за стабилност, добро образование, пътувания за децата. Но как да спестим, докато имаме ежемесечни разходи?

Просто е: Да се самовъзпитаме да спестяваме.

Идеята е следната: Още в момента на получаване на приходи (независимо дали става дума за заплата, майчинство, или друг доход на ежемесечна база) да заделяме фиксирана сума. Така няма да усещаме, че сме без нея, а ще изградим навика да управляваме фиксирани средства без да мислим или преживяваме заделеното като нещо, с което „трябва да се разделим в един момент“, споделя финансовият консултант Сиана Даскалова.

Според нея, а и според финансовите експерти, най-добре е тази сума да бъде около 10% от доходите ни, но всяко семейство би могло да прецени индивидуално спрямо приходите си, разходите си и индивидуалните си нужди.

И все пак - 10% звучи като реалистична и постижима сума, но на теория. На практика, всеки родител, който знае, че по-голямото домакинство, означава и по-големи разходи, би си казал: „Да, но 10% са ми важни и нужни – за битови сметки, за хранене, за други потребности“.

Сред полезните трикове определено е да управляваме онези други 90% по-умно.

1.Да следим за хранителни стоки на промоции и на базата на тях да изграждаме седмичното си меню.

2.Да заменим излизането навън, а да организираме събиране у дома.

3.Да пазаруваме само нужните ни дрехи, като при децата да следим за стоки 2+1.

Така „в следващия момент вече започва да ти се услажда ефектът на спестяването, когато виждаш как в системата ти се трупат едни пари, които работят за теб реално“, споделя още Сиана. Повече научете в новия епизод на „Ох, на мама! Podcast” ТУК

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти