Създадено за Белла България

Как да впечатлим гостите си на празника

Mate Kitchen
Снимка: MateKitchen.com

Лесно е да поканим гости или да съберем семейството около масата. Специален празник не е нужен. Нали знаете – липсата на повод понякога е най-добрият повод.

Да ги впечатлим – това вече е съвсем отделно нещо. Всички искаме дълго след празненството гостите ни да разказват разпалено за храната, за атмосферата и за красивата маса, за цялостното преживяване и за насладата, която са изпитали.

Решението по правило се събира в две думи – планиране и подготовка. За жалост, заради препускащия ритъм, в който всеки ден тичаме, все по-рядко разполагаме с необходимото за това време. Онова дълго и изпълнено с ентусиазъм и суетене готвене, което нашите майки правеха, полека-лека избледнява като мираж. Тежкото, многостепенното меню отстъпва дори при много големи празници.

Други две думи сега подсказват как да впечатлим своите гостите – с практичност и находчивост. Плюс въображение. С маса, която поражда възторжени възгласи на доволство и живец за смях, за бъбрива споделеност и веселие. И на която много пъти се чува „Наздраве!“.

Как да го постигнете и наистина да впечатлите гостите си? Предлагаме ви стегната стратегия в 4 стъпки.

Качество, а не количество

Не изобилието, а качеството на поднесената храна я превръща в празник. Затова заложете на подбрани продукти, от проверен източник, които гарантират вкусни ястия. Малкото трябва да бъде много.

Струва си всяка похарчена стотинка, защото това демонстрира отношение – към храната и към хората, на които я поднасяте. Знаете как за някои рецепти е изрично посочено, че за най-добър резултат яйцата трябва да са домашни, а прясното мляко – пълномаслено, да речем. Това създава известна мистичност около самото приготвяне на ястието, придава му ореол, прави го специално. Така поднасяте подбрана и вкусна храна с история.

Същият принцип за качеството пред количеството важи и за алкохола на масата.

Ако разполагате с по-ограничен бюджет, е препоръчително да подберете и поднесете малко, но наистина качествени храни.

Качествено мезе

И като споменахме качеството… Мезетата посрещат нашите гости. На дървени дъски, в малки чинийки или купички. Аранжирани красиво, придружени със съответните напитки – те задават линията на вечерта, пораждат първите разговори и първите въздишки от вкусното удоволствие.

Какви да бъдат? Заложете на сигурното – сирена и кашкавали, маслини, ядки, гризини, крекери, пресни зеленчуци, разядки и дипове, кюфтенца или нарязано студено месо, домашно приготвени хапки и задължителните тънко нарязани нашенски мезета. Няма как празник на българска маса да мине без суджук, луканка пастърма, сушеница, шпек салам, бабек, филе – всички заедно или в подбрана от вас селекция.

Тук е моментът отново да споменем качеството. И най-естетското представяне се превръща в пълен провал, ако подредите месни деликатеси с ниско качество. В този случай ще бъде и неподходящо да бъдат наричани деликатеси. Няма толкова неприятно нещо като разочаровани и гладни гости.

Mate Kitchen
Снимка: MateKitchen.com

Със сухите мезета на “Орехите” грешките са изключени, убеждавали сме се в това многократно. Показвали сме ви и как да аранжирате плато с тях. Решението какво да подредите на него, е изцяло ваше, но то непременно трябва да е съобразено с това, което консумират гостите ви. Добре е да има разнообразие – за всеки по нещо. Добре е да има и баланс и това важи за цялостната подредба на масата. Разнообразието от вкусове, но и баланс в цветовете на храната ще направи трапезата различна и ефектна. Червено от чери домати, зелено и черно от маслини, бяло и жълто от сирената… Имайте го предвид! С подходящите питиета това гарантира незабравимо преживяване.

Фокусирайте се

Превръща се в тенденция вместо празнично многостепенно меню на масата да има изобилие от дребни деликатеси. По този начин всеки може да хапва от това, което му е по вкус. Домакинът остава при гостите и не гравитира непрекъснато между кухнята и масата с пълни или празни чинии. Подготовката отнема по-малко време и енергия. Не на последно място – не се изхвърля храна.

Mate Kitchen
Снимка: MateKitchen.com

Решите ли да приложите този наистина практичен подход, водещата ви мисъл при организирането на менюто е да бъдете фокусирани и на масата да има един основен акцент. Ако това са мезетата на „Орехите“, няма нужда да подреждате около тях и нещо готвено, за да не превърнете ефекта в дефект. Вместо това подберете няколко различни вида меса и доразвийте темата с характерни български вкусове. Сложете няколко разядки в пъстри купички, като се стараете да не се припокриват като вкус, а дори и като цвят. Нека има нещо на млечна основа – със сирене и кисело мляко, нека има лютеница, кьопоолу или лютика, изненадайте и с нещо различно като топеница от боб или пък печени чушки, пълнени с цедено мляко и орехи. Тук е важно храната да е удобна за ядене и да изисква минимален набор от прибори и посуда, за да не затруднява гостите и да не измества фокуса от празника. Чиния, вилица и нож са оптималното за този тип презентация.

За да демонстрирате топло отношение, си струва да вложите усилия в домашна питка. Пасва чудесно на цялата концепция а ако я поднесете топла, ще спечелите сърцата на всички. Само не забравяйте с нея да сложите на масата и купички с шарена сол.

Превърнете храната и храненето в празник

Създаването на приятна атмосфера превръща храненето в празник. Вкусните ястия доставят наслада на небцето, а красиво подредената маса радва очите. Колкото повече сетива включите, толкова по-удовлетворяваща е празничната трапеза.

Но има още нещо, което непременно трябва да отбележим – забавлявайте се с вашите гости! Помнете, че домакините задават тона на празника. Ако вие сте усмихнати, енергични и в добро настроение, положителната нагласа се предава и на вашите гости, разговорът върви, сърцата се отпускат, а музиката и топлите думи са като мехлем за резките от малките или по-големи ежедневни предизвикателства.

С практичност и находчивост по отношение на трапезата, това е лесно постижимо. Вместо да сте изтощени, ще бъдете свежи и заредени, а гостите ви наистина ще помнят този празник дълго. И дори ще искат още!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти