Специално съдържание

Как да управлявам финансите си по-добре

Как да управлявам финансите си по-добре
Снимка: iStock/Getty Images

Без значение дали взимате малка или голяма заплата, дали работите на граждански договори или печелите по друг начин, правилното управление на парите може да ви спести много скрити разходи, време и нерви.

Ето основните елементи на доброто управление на личните финанси:

Банката има значение

Склонни сме да слагаме всички банки под един знаменател заради на пръв поглед еднаквите услуги, които предлагат – да получавате заплата си на карта към банката, да внасяте и теглите пари от сметката  си, да превеждате суми на близките си.

В днешно време конкуренцията между банките всъщност е изключително голяма, което е добре за клиентите, т.е за нас.

Една добра банка ще ви даде възможност лесно да управлявате и следите парите си и да пестите от такси и излишен разход на време.

a
Снимка: iStock/Getty Images

Подходящи за забързани дами като нас продукти предлага Fibank чрез своето мобилно приложение и банкови пакети.

Мобилното приложение на Fibank е лесен начин да следите приходите и разходите си.

Можете също така да плащате без такса и без опашки битовите си сметки и тези на близките си и да превеждате пари без такса между своите сметки.

Добавянето на абонатен номер за плащане е изключително улеснено. Веднъж въведен, този номер остава запаметен в приложението на Fibank и ще можете да плащате сметките си по всяко време, дори и вечер, когато касите вече са затворени.

Наличието на Push нотификация, напълно безплатно, улеснява плащането на новите ви битови сметки в срок, а възможността за автоматичното плащане при поява на нова сметка ще ви спести време.

a
Снимка: Fibank

Банковите пакети на Fibank пък ви помагат да премахнете допълнителни разходи и такси при теглене на банкомат, например, които неусетно се появяват в графата „похарчени пари“.

Пакетите дават възможност да изберете еднократна месечна такса за обслужване и така да ползвате безплатно редица услуги, за които иначе биха се начислили такси.

Такива са например тегленето от банкомат на други банки, превеждането на суми по банков път, поддръжка на картова сметка и т.н.

И ето така, само с едно мобилно приложение за банкиране от Fibank и умно избрана банкова услуга ще можете да поддържате финансовите си в изряден ред.

Приходи и разходи

a
Снимка: iStock/Getty Images

Практичното домашно счетоводство не може да съществува без ясен план на приходите и разходите. Дали ще използвате красив тефтер или структурирана екселска таблица, зависи от личните ви предпочитания към едното или другото.

Направете си го ясно, прегледно и красиво и въведете всички приходи и всички разходи. Вероятно няма да знаете всичко наизуст, затова попълвайте таблицата ежедневно в продължение на 2 или 3 месеца.

Ще се изненадате колко голяма част от парите ви не знаете всъщност къде отиват. Подсказваме само за малка част от скритите разходи – излишни покупки „за всеки случай“, такси и допълнително оскъпяване на различни услуги.

Просто бъдете бдителни за движението на парите ви и скоро ще получите много ясна картина за финансите си.

Време, пари, спокойствие

a
Снимка: iStock/Getty Images

Усещането за изобилие не идва само от паричните суми, с които разполагате. Идва и от начина, по който възприемате парите, от начина, по който ги харчите и въобще – от начина, по който живеете.

Ако изкарвате достатъчно пари, но в края на деня усещате, че не сте имали време да свършите всичко планирано, значи сте бедни откъм време. В този случай нито една парична сума няма да запълни усещането за липса.

Затова е важно да планирате не само финансите, но и времето си. И тук ще ви помогне анализ на скритите „крадци“ на време – стоенето на опашка или в задръстване, ежемесечната разходка за плащането на битови сметки, готвенето на прекалено сложни ястия... Човек може да спести времето си по много начини, особено благодарение на новите технологии.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти