Как да си отгледаме лимон в саксия?

Как да си отгледаме лимон в саксия?
Снимка: Thinkstock

Липсата на двор и голяма градина не бива да ни лишава от възможността да се радваме на чара на лимоновото дръвче вкъщи. Можем да го отглеждаме в апартамента и на балкона си.

Доказано е, че в стая, в която има саксии с лимони, болестотворни организми не се размножават. Листата на лимона отделят във въздуха 85 различни лечебни вещества, включително камфор и тимол.

За да отгледате лимоново дръвче, трябва да си набавите семена или разсад. А можете и директно да си го купите дръвчето от цветарски магазин.

Изберете качествена почва, богата на хранителни микроелементи. Дръвчето трябва да бъде поливано много често, тъй като почвата изсъхва много по-бързо, отколкото когато е засадено директно в земята. Хлорът е вреден за цитрусовите растения и затова хлорираната вода трябва да престои, преди да се използва за поливане.

ф
Снимка: Thinkstock

Лимоновото дръвче трябва да бъде отглеждано на място, което му осигурява достатъчно светлина, за да даде здрави и хубави плодове. Най-благоприятната температура за развитие на лимона е между 18 и 25 градуса. То не понася течение и обича шарена сянка. Не се препоръчва да се мести често, защото ще загине.

През зимата подхранването се ограничава до минимум. Тор се слага само под формата на воден разтвор, който съдържа 5 г суперфосфат от калиева селитра на 1 л вода.

ф
Снимка: Thinkstock

Плодните дръвчета, отглеждани в саксия, дават по-малко плодове, в сравнение с тези, засадени навън. Но реколтата ще си бъде екологична и лично ваша.

Не пропускайте нашата нова функционалност "Оферти", в която ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти