Как да си купите къща за три луковици от лалета

Да откраднем частица от красотата им
Снимка: Thinkstock

Есента вече дойде с фойерверките от златисто-червени багри по дърветата, с особената мека приглушеност на слънчевата светлина и паяжините, носещи се отнякъде за никъде. Преди да кажем сбогом на есенните багри в преддверието на зимата, нека се върнем малко назад – в сезона на лалетата. Прекрасните и елегантно наперени цветя, култивирани по света от столетия и украсявали дрехите на придворните на краля слънце Луи 14 във Франция. Пресъздавани като бижута, вази или елемент от дворцови огради. Кой би ги свързал със света на финансите, с прозата на разплащането? Но да вървим подред...

Приема се, че лалетата са пренесени в Европа от Константинопол през 1554 г., когато австрийски дипломат занесъл луковици във виенската ботаническа градина. След десетина-петнайсет години лалетата попадат в Холандия. Холандците били очаровани от странната красота на непознатото цвете, а то пък започнало да вирее много добре на местна почва и постепенно се превърнало в символ на престиж и аристократизъм.

Манията по лалетата обхванала холандската средна класа и те станали много търсена стока. Търговците на лалета бързо направили големи състояния и все повече хора се увличали да търгуват с луковици. Пикът на "лалеманията" бил през 1634–1637 г., когато в Амстердам можело да се купи голяма къща за 3 луковици. Хората продавали земи, животни, скъпоценности, дори и къщите си, за да купуват луковиците на лалета. Продавали се току-що посети луковици и даже такива, които щели да бъдат засадени в бъдеще.

Тъй като цените не отговаряли реално на стойността на растението, а били резултат от масовата еуфория, борсата се сринала и стотици хора се разорили. Някои се оказали притежатели на 2-3 луковици и нищо друго. За малко повече от две години цената на луковиците се повишила над сто пъти, преди да се срине и да стане почти нула. Наложило се държавата да се намеси - приет бил закон за твърди цени на луковиците и спекулацията се наказвала строго. Държавата обявила за невалидни всички договори, сключени преди ноември 1636 г. Търговията в Холандия понесла сериозен удар и трябвало да минат години, преди да се възстанови. Може да се каже, че "лалеманията" е най-големият финансов балон на всички времена.

Днес Холандия е най-големият износител на лалета и контролира близо 80% от търговията. В течение на около 400 години са селекционирани няколко хиляди сорта лалета. Повечето са едноцветни или в различни нюанси на една багра, но има и такива, при които се появява втори или трети цвят във вид на ивици ли петънца.

Любопитно е, че думата "лале" според изписването ѝ се асоциира с думата Аллах – поради това цветето се приема като негов символ и мюсюлманските сгради често се декорирали с изображенията на лалета.

И накрая – понеже е октомври, време е за засаждане на луковиците в градините!

Автор: Тоня Василева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти