Как да си изберем остров

Биляна Траянова

След много дни в пътуване из гореща Куба, „Без багаж“ усещаме силна жажда за плаж, коктейли и прохладата на Атлантика.

Кайосите ни зоват! Кайо Коко, Кайо Санта Мария и много кайос. Защо тези острови - курорти имат подобни имена? Защото Кайос, всъщност означава „малък остров“ или „плитчина“.

Естествени пристани на богата флора и фауна, кайосите са разпилени покрай северните брегове на Куба. Значително по-тихи от населения Варадеро, тези острови са едни от най-романтичните местенца, с които карибската страна много се гордее.

Очакваните цветове на тюркоазено за водите на океана и златно за плажовете са допълнени от пурпурно и нежно розово от ятата фламинги, живеещи на големи колонии в тази част на архипелага, в комбинация с изумрудено зелено на недокоснати гори, разпръскващи успокояващите си нюанси в игра със слънчевите лъчи.

Кайосите са превърнати в курорти. Но не са места, където ще срещнете масовия турист. Тези острови държат на цената си.

Те са дом на голямо разнообрази от блатни птици като фламингото и кубинската национална птица токороро. Това ги прави перфектна дестинация за аматьори орнитолози…

С едни от най-големите коралови рифове кайосите, и особено Кайо Коко са предпочитана дестинация за шнорхелинг и гмуркане.

Най-подходящите месеци да се нарадвате на живота на кайосите са почти всички, с изключение на доста горещите юли и август и по-хладния февруари, който също може да зарадва онези, които предпочитат неговите 22 градуса по Целзий. 

Така откриваме, че перлата тук е Кайо Санта Мария. Безкрайни плажове изкушават да прекалиш до ярко червено с излежаването на шезлонга. Пясъчни дюни и впечатляваща селекция от луксозни курорти се простират докъдето поглед стига.

По недокоснатия от туризма южен бряг мангрови гори заобикалят поточета и лагуни, които привличат розовите красавци - фламинги и безчет други блатни пернати. Колкото и безразличен да си към фауната, когато край теб има красиви мъже и жени и студени коктейли, няма да устоиш на тези приказни диви природни картини.

Кайо Санто Мария е дълъг едва 16 км и 2 км е широк. Всички „кайоси“ в архипелага „Кралските градини“ е най-бързо развиващата се туристическа дестинация в Куба, целяща капацитет от 32 000 стаи - почти двойно на това, което предлага Варадеро. Само трите острова от архипелага Кайос де Вия Клара ще имат 10 000 стаи за туристи до 2018 г.

Първият хотел на Кайо Санта Мария е построен през 2001 г., а днес тук има хотели с от 100 до 1400 стаи. Тук скоро ще има воден парк и голф игрище. За съвсем кратък период малкият остров се е превърнал във втория най-голям курорт след Варадеро като не е загубил ни най-малко то дивия си чар. 

Безспорно най-голямата атракция на Кайо Санта Мария е неговата 13-километрова плажна ивица с фантастични пясъци в северната му част. Южната страна на острова е природен резерват с разпръснати красиви гори, солени блата и мангрови дървета.

Как да откриете най-луксозните хотели на Кайо Санта Мария? С какво ще ви поглезят там?

Гледайте новите епизоди на "Без багаж", всяка неделя, 13 ч., по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти