Създадено за STADA

Как да се насладим на празничната трапеза, ако храната ни докарва главоболие?

Как да се насладим на празничната трапеза, ако храната ни докарва главоболие?
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Великден наближава и всички се облизваме в очакване на предстоящите трапези, обсипани с вкусни пролетни ястия – прясно агнешко, зелени салати, пухкави козунаци и първите свежи плодове за годината. И докато за хората, които нямат алергии, тази мисъл е изпълнена с трепетно очакване, за останалите, страдащи от различни хранителни непоносимости, тя е изпълнена с тъга и лоши спомени.

Колко празници са били опропастени заради глутенова или лактозна непоносимост, колко рождени дни и други лични поводи са се превърнали в малък кошмар заради неразположение след прием на храни, богати на хистамин. Именно за тези от вас, които знаят за какво говорим, са следващите редове, както и за тези от вас, които подозират, че имат проблем с обработката на определени храни, но не са сигурни.

И така, кои са най-често срещаните хранителни непоносимости?

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Първо, да кажем от какво са предизвикани те – обичайно причината е в липсата на ензими за разграждане на конкретни хранителни групи (въглехидрати, млечни, мазнини). Няма да се изненадате, когато чуете, че лактозната и глутеновата непоносимост оглавяват класацията – от тях страдат толкова много хора, че практически няма човек, който да не познава поне една тяхна жертва.

Както сигурно знаете, лактозната непоносимост обозначава проблема с разграждането на млечни продукти, особено такива, направени от краве мляко. Глутеновата непоносимост пък е свързана със стомашни (и не само) проблеми след прием на храни, съдържащи глутен, които всъщност са ужасно много – повечето тестени изделия, направени от пшенично брашно, доста видове колбаси и т.н. Има и една по-малка група от хора, изтеглили късата клечка на фруктозната непоносимост – те пък не могат да се насладят качествено на плодовете, които всички ние, лишени от тази непоносимост, ядем в огромни количества.

Но най-неприятната от всички видове непоносимости е може би хистаминовата, която идва и с цял набор от проявления - стомашно-чревни неразположения, запушен нос, обриви, мигрена и какво ли още не. Тъй като хистаминът се съдържа в много храни и напитки, хората с непоносимост към него трябва да ограничават доста сериозно менюто си и да избягват шоколад, колбаси, алкохол, сирене, козунаци, както и всякакви отлежали и ферментирали храни.

"И какво им остава да ядат?", ще кажете вие, и ще бъдете прави – остават много малко хранителни продукти, които не предизвикват такива реакции. Както сами се сещате, няма човек на Земята, който да може да издържи на толкова стриктен режим през целия си живот, а и не е необходимо, защото е изобретено облекчение под формата на хапче, доставящо така ценния ензим ДАО (диамин оксидаза).

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Но да кажем няколко думи за хистамина, за да не помислят всички, че той е нещо лошо. Хистаминът е естествен посредник, който се произвежда от тялото. Той спада към групата на биогенните амини - метаболити на аминокиселините, а в човешкото тяло хистаминът участва в множество системи и функции – предава информация от мозъка към червата и има активна роля за имунната защита. Ако се ударите и мястото на удара се подуе, този оток е причинен именно от хистамина, както и сърбежите и болката при алергичните реакции.

Освен в тялото ни, хистаминът се съдържа в множество хранителни продукти, особено в продукти, които зреят дълго време, като червеното вино и твърдото сирене. Ананасът и шоколадът пък са известни като хистамин-либератори - въпреки че съдържат малко количество хистамин, те причиняват допълнително освобождаване на хистамин в червата. Храни, които съдържат или освобождават хистамин, обикновено могат да се консумират безпроблемно, тъй като ензимът диамин оксидаза (ДАО) разгражда хистамина.

Някои от нас обаче имат недостиг на този ензим – постоянно или хронично, в ситуации на стрес или натравяне с храна, или пък след дълго и изтощително натоварване, както и по генетични причини или някакви заболявания, които ги обричат на постоянен ензимен дефицит.

Ако вече сте наострили ухо, защото подозирате, че и вие страдате от хистаминова или друг тип непоносимост, най-лесният начин да разберете е като направите този лесен тест за хранителни непоносимости, както и да посетите лекар, разбира се.

d
Снимка: Daosin

Ако знаете, че страдате от хистаминова непоносимост, решението е, от една страна, избягването на храни, богати на хистамин и на такива, които водят до освобождаване на хистамин в тялото, и от друга страна – прием на продукт, в който се съдържа ензима ДАО.

DAOSiN® е хранителната добавка, към която посягат много хора с хистаминова непоносимост, тъй като доставя така ценния ензим по бърз и лесен начин, без да изисква почти нищо от ваша страна. Таблетката се приема до три пъти на ден, 15 минути преди всяко основно хранене, потенциално съдържащо продукти с високо хистаминово съдържание или хистамин-либератори. Съдържащият се в таблетката диамин оксизада помага за разграждането на хистамина в червата, затова е и важно да не дъвчете таблетката, а да я изпиете с вода преди хранене, така че да достигне до червата, където да освободи ензима.

Продуктът не отменя и съпътстващата грижа към състоянието, която включва следене на реакциите след прием на определени храни, добра двигателна програма, както и водене на дневник, ако се налага – с негова помощ ще имате представа след прием на кои храни какви странични ефекти сте развили. Всичко това ще ви помогне да постигнете добър баланс между прием на конкретни храни и това да се чувствате добре, а и със сигурност ще можете да запазите удоволствието от споделената празнична трапеза.

И Великден вече няма да е празник, изпълнен с тревога от съпътстващата го храна, а ще е любим семеен повод, на който всички се чувстват добре. Наздраве и добър апетит!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти