Как да се грижим за зъбите си по време на почивка

Как да се грижим за зъбите си по време на почивка
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Коледните и новогодишни празници отминаха, но сезонът на зимните почивки още не е. След тях пък идва ред на летните отпуски.

По време на празници и почивки хората се отдават на релакс и мързел, като доста често занемаряват устната си хигиена. Всеки си мисли, че няма да стане кой знае какво, ако няколко пъти пропусне миенето на зъбите или пък не е много изряден с конеца за зъби. Това обаче не е така.

Ако почивката е свързана с пътуване, задължително не трябва да забравяте да вземете със себе си четката за зъби, пастата, конеца и водата за уста. Грижите за вашите зъби по време на почивка не трябва да се различават абсолютно по нищо от ежедневните грижи, които полагате за тях.

Разбира се, не е фатално, ако еднократно пропуснете миенето на зъбите, но ако например сте забравили да вземете четката си за зъби, трябва да се снабдите с нова възможно най-скоро.

Съветът да не пропускате повече от веднъж миенето, не е празни приказки.

При редовното миене на зъбите се отстранява зъбната плака, която е основен причинител на заболяванията в устната кухина.

Всъщност, се отстранява така наречената млада зъбна плака, която е незряла, слабо свързана и по-слабо патогенна.

Ако няколко поредни пъти пропуснете да измиете зъбите си (в рамките на 48 часа), настъпва узряване и образуване на така наречената стара зъбна плака. Тя става по-здраво свързана. Връзката ѝ със зъбите е толкова силна,че е невъзможно да бъде отстранена с обикновено измиване с четка и паста за зъби. Необходимо е да бъде почистена от зъболекар. Тази плака е по-патогенна. Микроорганизмите в нея са по-агресивни. Тя е от основните причини за развитие на кариес. Ако продължите да не миете зъбите си повече от два дни, тази плака започва да се втвърдява от калция, който нормално се намира в слюнката и така се образува зъбният камък.

Ето няколко съвета, които биха могли да са ви от полза ако все пак изпаднете в ситуация, при която на рецепцията на хотела не могат да ви осигурят средства за устна хигиена или пък сте на по-диво място и наблизо няма аптека или магазин, от които да се снабдите с такива.

Опитайте се да консумирате храни, които са богати на витамини и минерали, а също и на калций, като например сирене, мляко, ядки, зеленчуци. За препоръчване са по-целулозните зеленчуци, които механично биха почиствали зъбите ви от други хранителни остатъци. В същото време се опитайте да ограничите приема на шоколад, захар и сладкиши. Ако не можете да се лишите от тях, поне ги консумирайте еднократно наведнъж в края на яденето, а не през целия ден по малко.

Намалете броя на храненията до 3-4 на ден. Категорично за здравето на зъбите ви не е препоръчително честото ядене или консумирането на храни като бисквити, чипс, солети между основните хранения за деня.

Същото се отнася и за напитките. Независимо дали пиете бяло или червено вино, газирани напитки или плодови сокове, чай или кафе, опитвайте се да ги консумирате във възможно по-малко на брой приеми дневно, които да са по време на хранене. За да намалите контакта на напитките със зъбите ви, е най-добре да използвате сламки за пиене.

При липса на други средства за устна хигиена, препоръчително е след консумиране на каквито и да било храни и напитки да отделяте по 15-20 секунди за изплакване на устната кухина с вода, като се опитвате да жабурите колкото можете по-интензивно.

По този начин, освен механично почистване на по-едрите хранителни остатъци, ще намалите и киселинното действие върху зъбите ви.

И накрая, не забравяйте за едно от най-лесните средства за почистване на зъбите след хранене и намаляване вредното действие на хранителните остатъци – дъвката, която задължително трябва да е без захар. Освен това, ако нямате дъвка, може да помолите някой да ви услужи с такава, което не можете да направите с четката за зъби.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти