Как да превърнете и миенето на чинии в медитация

медитация
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Какво си представяте, когато чуете думата „медитация“?

Вероятно това:

медитация
Снимка: Thinkstock

Постигането на такова единение обаче е почти невъзможно. Трябва да се намери време и място, трябва да накараме бъбривите си умове да замълчат поне за пет минути и трябва и да не заспиваме, освен това.

Не е лесно и го знае всеки, опитал се да постигне вътрешен баланс по този начин.

Медитацията обаче не е само поза лотос и „ом“. Медитацията е всяко наше действие, върху което се съсредоточим толкова, че забравим за всичко останало.

Както малките деца потъват абсолютно в рисуването или строенето с лего, без да чуват и да виждат какво става наоколо, така и ние, възрастните, трябва да намерим онези занимания, които ни настройват на такава медитативна вълна.

Обикновено става с еднообразна физическа работа, да речем миенето на чинии. При първите 1-2 вероятно ще се въртят из главата ви всякакви мисли, но постепенно се опитайте да се съсредоточите само върху миенето.

медитация
Снимка: Thinkstock

Топлината на водата, мекотата на пяната и движенията на гъбата. В момента това е вашата задача и нищо друго не трябва да ви разсейва.

Така или иначе ръцете ви са мокри и насапунисани.

Десетте минути, през които ще миете чинии и нищо друго няма да съществува за вас, са достатъчно време да прочистите съзнанието и да си починете.

Жените, които плетат, изпитват същото нещо. За тях са важни само иглите, преждата и бримките. Ритмичното потракване на иглите има същото действие върху ума, както ритмичната медитативна музика.

медитация
Снимка: Thinkstock

Така че не се отказвайте от медитацията, само защото не можете да я вместите в деня си. Превърнете еднообразните дейности в медитация и ще намерите отдушник на напрежението си.

Ще опитаме ли? ;)

Още за медитацията

11-те принципа на будистките монаси за балансиран живот, които ни предаде Яна от България

Не йога и медитация, а хоро и народни песни ни трябват, за да сме по-добре

Упражнения за душата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти