Как да превърнем чудото в ежедневие?

Как да превърнем чудото в ежедневие?
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Да се справим с проблемите и да живеем пълноценно е въпрос на прагматизъм.

„Вълшебстването” е най-вече радикална проява на здрав разум в това да избереш чудото на живота пред бавната смърт, приклещен от страховете си, навиците си, инертността си, комфорта, антидепресантите и всичко, което пречи да използваме по най-добрия, ефективен начин вродената ни жизнеспособност.

Способност да проявяваме жизнелюбието си активно, а не умосъзерцателно, през „два реда сълзи и три реда сополи”, както казваше баба ми. Това е насоката, която ви предлагам – радикално откъсване от проблема.

Да се освободим от очакванията или с други думи да се доверим на вселената, като само заявим намерението си, без да я дебнем дали го е изпълнила или да ѝ казваме как да го изпълни, е най-трудната част. Не ви препоръчвам да усложнявате процеса (на промяна на реалността), като поставяте пред вселената условия, идващи от вашата логика.

Кое е възможно, кое е невъзможно и за колко време, е част от матричната игра, в която не е добре да се заигравате, ако наистина желаете „чудослучване”. Достатъчно е да стартирате процеса, а как ще се реализира желаният сценарий, не е ваша грижа, нито е по възможностите на човешкия ум да измисли всички вероятни и невероятни варианти, които съществуват.

Процесът на чудослучване може да бъде стартиран практически по всякакъв начин – като изкукуригате под масата, срешете се с вилица, натъркате носа си с картофени обелки и всяко друго нещо, което никога не сте правили (след като искате нещо, което никога не сте имали). Според мен помага експериментирането с техники, докато попаднем на тази, за която ще усетим необяснимата увереност, че сме успели да стартираме процеса. Чувството обикновено е свързано с усещане на спокойствие.

Имайте предвид също, че колкото по-абсурдна техника изберете, толкова повече ще намалите очакванията и ще позволите на чудесните възможности да сработят.

Действието е много важно, когато играем ролята на вълшебници. Затова аз винаги окуражавам участниците в курсовете ми да използват глаголи в съставянето на „мантри”  и всякакви други словесни вълшебни послания, както и да разиграват с реални действия сценариите, които измислят, за да задействат случването им, а не да ги оставят в полето на умозрението.

Способността да се надсмеем над собственото си положение не е достатъчно, за да го промени. Понякога този вид усмивка над нашата сериозност е по-скоро поза на самосъжалението, отколкото инструмент, с който да разбием тази сериозност и да поемем в друга посока. А самосъжалението, макар и с усмивка, е винаги разрушително.

Напоследък ми прави голямо впечатление една нова способност, която хората като че ли развиват – майсторско умение да се страхуват едновременно от и за живота си. Хем се страхуват да го живеят, хем се страхуват да не го изгубят. По този начин се постига един забележителен житейски ступор – осъзнаваме, че животът го има, но ние сме в пълна неспособност да го живеем.

Много пъти съм заявявал, че ако искаме нещо да променим, то това означава нещо да започнем реално да правим за тази промяна – по умозрителен път, само с обяснения, теории и съзерцание нищо не може да бъде постигнато. Чакането е много непродуктивна житейска позиция. Ние чакаме, а животът чака нас да спрем да чакаме.

Не живот, а театър на абсурда „в очакване на Годо”. Бърборим, размишляваме, теоретизираме и чакаме Годо. Кой е тоя Годо, има ли го, няма ли го, ще дойде ли, няма ли, не е ясно... Но ние не смеем да мръднем от мястото си, защото току-виж, ако се поместим, този Годо, за когото не знаем дали изобщо съществува, взел че се появил... И тук ми хрумва едно предложение за вас – назначете нещо да играе ролята на чакащия Годо вместо вас, а вие през това време започнете да живеете.

Кажете на вашата възглавница, например, че ѝ поверявате отговорната задача да чака Годо, а вие направете нещо – като начало може да се разходите до някоя книжарница, да си закупите книгите на Ивинела Самуилова, да ги прочетете и да започнете да експериментирате с посочените там техники.

Не мисля, че трябва да работите за преодоляване на страховете, а за разширяване на нагласата: да стане от „реално има такава вероятност” (да се разболея, да изгубя работата си, да бъда изоставен и пр.) до „нереално, но няма такава невероятност.” Да махнете колчетата на оградката, която не допуска случването на „другите възможности”, както аз ги наричам. Това са възможностите, които „разумното и правилно” съзнание определя като „безпочвени мисли”. Всяко чудо е така да се каже „безпочвено”, но странно - заклеймявайки го като такова, силно се надяваме именно то да се случи.

За разширяване на чудесната нагласа мога да ви предложа буквално да разширявате каквото ви дойде на ума – да седите на стола си максимално далече от масата, да се протягате, за да достигнете различни вещи, да разпъвате ластик, да правите възможно най-широки крачки, когато вървите...

Техниката на преименуване в моята практика се оказва многофункционална и приложима както за смяна на посоката на живота генерално, така и за промяна на отделни ситуации и решаване на проблеми от различно естество (например фобии и каквото се сетите друго). Важно е обаче да се преименуваме от някой, който има проблем, в такъв, който не просто няма проблем, но има на негово място решение.

Не веднъж сме коментирали, че по-важно е не проблемът да изчезне, а най-вече какво ще сложим на негово място! Преименуването дава именно тази възможност – да създадем нова реалност, а начините за това са безброй.

Може да преименувате самата ситуация като извадите нови думи от формулировката на проблема. Например: „Дъщеря ми има проблем с алкохола”. На пръв поглед виждам няколко нови думи: хол, кал, ряпа.... Потърсете още думи, като комбинирате буквите в израза както ви харесва. Накрая от всички нови думи изберете три и ги вкарайте в някакъв реален сценарий, който да изиграете.

Ако например думите са хол, кал и ряпа, може просто да сложите в хола ви една кална ряпа и да давате шантави обяснения защо сте го направили. (Калната ряпа променя изотропното налягане, което понижава вредните емисии във въздуха). Целта е да разбием модела на проблема и аз вярвам, че е твърде възможно това да се случи като намалим фокусирането върху него, за да отворим пространство за другите, чудесните възможности, на които е посветен моя подход. Тези други възможности обикновено не се вземат на сериозно, но пък за сметка на това действат.

За да стигат желанията ви до Вселената, е добре да се снабдите с „ушите на Вселената”. Може да си купите чифт силиконови уши от „ку-ку” магазин, но може и просто да си нарисувате такива на лист хартия. Казвайте на „ушите на Вселената” това, което искате да се случи. Друг вариант за чудослучване е да направите предписание за чудо. (В духа на наближаващите празници, може да адресирате предписанието до дядо Коледа.) Предписанието, написано забавно, с учтив, но безусловен тон, може да пуснете „по канален ред” (тоест в тоалетната).

Само не пропускайте да сложите надпис „смешно, да се разгледа с приоритет”. „М” не е грешка – на вселенско ниво, забелязал съм, сМешните неща се ползват с по-голям приоритет от сПешните. Най-отдолу на предписанието посочете вашето име като лицето, което ще приеме Коледното чудо.

Весели празници и много забавни чудослучвания!
Алексей

P.P: Всички отговори на читателски писма от Алексей Бъчев от изминалата година по повод конкретни проблеми, на които психолога дава необикновени препоръки, могат да бъдат намерени в архива на Една.

 

Прочетете още от Алексей Бъчев в Edna.bg:

Страдам от паническо разстройство

Постоянно повтарям едни и същи губещи модели

Съпругът ми не иска и да чуе за ремонт вкъщи

Как да престана да чакам и да се справя със страха от живота?

Как да се справим със злата свекърва?

Искам мъжът ми да промени нагласата си към парите

* Въпроси към Алексей можете да задавате на edna@netinfocompany.bg. Анонимността ви е гарантирана.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти