Създадено за neopharm

Как да помогнем на организма по време и след прием на антибиотици?

Как да помогнем на организма по време и след прием на антибиотици?
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

В сезона на гриповете понякога се налага прием на антибиотици, които освен лечебни функции имат и някои негативни страни. Въпреки че антибиотичната терапия е наложителна за лечение на бактериални инфекции, приемът им често е свързан с нарушаване на чревната микрофлора и стомашно-чревен дискомфорт. Това може да включва подуване на корема, лошо храносмилане, киселини, газове и коремни болки. Диарията е често срещан страничен ефект от антибиотиците, които унищожават не само патогенните, но и полезните бактерии в организма, защото не могат да различат едните от другите. Балансираната чревна флора е важен фактор за цялостното здраве на организма.

Как червата са свързани с имунната система, какво представлява чревният микробиом, каква е неговата връзка с общото здравословно състояние на човека и какво се случва с микробната флора, когато приемаме антибиотици?

Разговаряме с професор доктор Коста Костов – пулмолог, консултант по белодробни болести на медицински център „INSPIRO” и консултант по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Анна”.


Защо все по-често се говори за връзката между имунитета и чревната флора?

Защото чревната флора е най-големият имунен орган на организма и дисбалансът в чревната микробиота води до многопосочни нарушения не само в имунния отговор на организма, но и в други системи, важни за здравето ни.

Какво представлява чревният микробиом и защо е толкова важен за нашето цялостно здраве?

Чревният микробиом е свързан с генетичното разнообразие на чревната флора, а самият спектър на микрофлората наричаме микробиота. В специализираната литература тези понятия често се смесват и използват взаимозаменяемо.

Какво се случва с микробната флора, когато човек приема антибиотици?

Нарушен баланс в микробиотата, който продължава различно дълго време при различните антибиотици и това не минава без последствия за здравето ни, поради което този баланс трябва да бъде възстановен чрез подходяща диета и пробиотична терапия.

Какви са симптомите, които показват, че нещо не е наред с чревния микробиом?

Известни са на всички – диарични изхождания или нарушена консистенция на изпражненията с по-чести изхождания, чревен дискомфорт, нарушен апетит. Невидимите последствия са по-дълготрайни и се отнасят до нашата имунна защита срещу различни микроорганизми и фактори на външната среда.

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Как можем да намалим негативния ефект на антибиотиците върху нашите толкова важни полезни бактерии?

Като използваме антибиотиците целенасочено, при строги показания, съответни дози и толкова продължително, колкото е необходимо. Антибиотиците не трябва да се използват профилактично и без познаване на показанията, някои от които касаят определени рискови групи с придружаващи болести и на определена възраст. Винаги, когато е възможно, антибиотиците трябва да се използват с етиологична насоченост, макар в повечето случаи да се използват емпирично. Много е важно антибиотичната терапия и нейните принципи да се познават добре, за да се използват на принципа повече полза, по-малко вреда.

На база Вашия дългогодишен опит и практика, може ли да препоръчате специализиран пробиотик за антибиотик?

Ползвам широк спектър от пробиотици, но няколко ползвам по-често, но не мисля, че е редно да ги назовавам поименно, защото не е академичен подход към темата. Моите сътрудници познават моите предпочитания, а пациентите ми разчитат на тях. Въпреки продължаващите спорове около ползата от пробиотиците, аз не пропускам да комбинирам антибиотиците с подходяща доза и продължителност на избран от мен пробиотик.

s
Снимка: neopharm

За да бъдат сведени до минимум рисковете от стомашно-чревно разстройство и увреждане на чревната микрофлора по време на лечение с антибиотици, е препоръчително терапията да се комбинира с прием на пробиотици, които възстановяват и поддържат нормалния чревен микробиом.

СИНКВАНОН® е пробиотичен продукт, който съдържа 14 специално селектирани пробиотични щама в дневна доза от 100 милиарда живи клетки. СИНКВАНОН® е пробиотик с голямо щамово разнообразие от полезни бактерии, разработен за прием с и след антибиотик. Пробиотичните щамове в СИНКВАНОН® се характеризират с висока скорост на делене и висока естествена устойчивост към антибиотици. Капсулите на продукта са стомашно-устойчиви и преминават през стомашната киселина преди да се разтворят в тънките черва. Така доставят живи пробиотичните бактерии до правилното място за по-бърз и ползотворен резултат.

Здравата чревна микрофлора е пряко свързана с цялостното здраве на тялото и неговия вътрешен баланс, и е много важен фактор за силна имунна система.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти