Как да отстоявате себе си пред колеги и шефове

Как да отстоявате себе си пред колеги и шефове
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Вярвате или не, но да успееш да водиш правилна комуникация по работни въпроси с колеги и началници си е истинско изкуство.

Има няколко неписани правила, които е важно да се спазват.

Когато става дума за електронно писмо, това е задължително да го изчетете внимателно преди изпращане, както и да прилагате служебен подпис с вашите имена, позиция в компанията, контакти за обратна връзка и лого на фирмата, ако има такова.

Що се отнася до вербална комуникация, то винаги е добре да "претегляте" думите си, преди да ги кажете, да помните, че това е работна среда, а не семейството или приятелският ви кръг, затова е нужно да съобразявате тона и речника си. 

Нека добавим и още няколко съвета:

Първо – не се извинявайте, особено ако става дума за това, че молите някого да си свърши работата. Няма смисъл от заобиколни пътища от рода на „Много се извинявам, но би ли направил/а еди-кое-си, за което пое ангажимент, че ще го свършиш още преди седмица“. Когато става дума за несвършена работа и за забавяне на проект не по ваша вина, няма логика да се извинявате вие или пък да приемате позицията на молещ.

Ако пък смятате за нужно да се извините на някой колега за ваша грешка, то направете го лично очи в очи, а не чрез електронно писмо.

Второ – не обвинявайте себе си. „Аз може би бъркам, но...“ – ако подозирате, че правите грешка, то първо се постарайте да проверите всичко и да уточните детайлите. Ако пък използвате подобно встъпително изречение, за да посочите нечий чужд пропуск („Аз може би бъркам, но това май не се прави така и сигурно сте направили грешка“), то се откажете. Не бъркайте деликатния подход с мекушавост.

Трето – не подценявайте себе си. Ако не сте сигурни в нещо и искате да попитате, за да ви бъде обяснено, не започвайте с „Може би задавам глупав въпрос, но искам да попитам...“. Изхвърлете първата част от изречението и директно попитайте това, което искате. Никой не се е родил научен, но и никой не бива да повтаря едни и същи грешки.

Затова не се извинявайте, че искате да научите нещо ново, но и не се поставяйте в ситуация да повтаряте едни и същи грешки.

Прочетете още:

5 лесни стъпки за по-успешни кариера и бизнес

Всеки успех има цена. Как да преценим дали тя си струва?

Кое е най-важното условие за успешна кариера

Съвети за успешно професионално развитие

Успешна в кариерата, успешна в любовта

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти