Създадено за Next Level

Как да останем здрави през есента и зимата? Хранене и спорт за имунитет

д
Снимка: Next Level

Дойде и онова време от годината, в което носните кърпички ни стават първи приятели. А сутрин инстинктивно търсим шал, за да се предпазим от хладния вятър.

Със сигурност всеки от вас си има по някое безотказно лекарство, което приема в опит да засили имунитета си. В аптекарската мрежа има разнообразие от предложения.

Ние обаче, решихме да се обърнем към нашите партньори и приятели - диетологът д-р Райна Стоянова и верига фитнес клубове Next Level. Те обединяват сили, за да ни помогнат да обърнем внимание на нуждите на тялото си и да запазим добрата си и здрава форма през всеки сезон чрез правилно хранене и редовен спорт.

Какво представлява имунната система?

Имунната ни система е комплексна мрежа, която постоянно работи за защита на тялото от антигени (вещества, които се възприемат от организма като чужди) - бактерии, токсини, паразити и вируси. Имунната система има два начина за защита: вроден и придобит имунитет.

Вроденият имунитет е първата защитна линия и се състои от физически бариери като кожата и лигавиците, биохимична и клетъчната защита. Вроденият имунитет е неспецифичен, защото реагира по един и същ начин на всички чужди нашественици. Ако вроденият имунитет е неефективен срещу потенциална заплаха, придобитият имунитет поема тази функция.

Как да засилим придобития си имунитет?

д
Снимка: Next Level

Храненето и спорта са основни двигатели на организма. Редовните физически упражнения повишават тонуса, стимулират производството на различни хормони, укрепват мускулите и костите.

Най-предпочитаният период, в който дори ние, начинаещите, сме склонни да започнем с фитнеса, е началото на годината или пролетта в подготовка за гореща лятна фигура. Истината обаче е, че няма по-подходящ момент да направим това от настоящия. От една страна, всички сме чували, че лятното тяло се прави всъщност през зимата. От друга - чрез това решение ще си гарантираме здрав и тонизиран организъм през мрачните есенно-зимни месеци.

За спортните ентусиасти от верига фитнес клубове Next Level препоръчват своите групови тренировки по програмата Les Mills, на която са ексклузивен представител у нас. Мотивираща музика, приятелска атмосфера и сертифицирани треньори - фактори, които гарантират приятна и ефективна тренировка. Les Mills портфолиото съдържа разнообразни занимания от BodyBalance – за разтягане и релаксация, до BodyPump и BodyCombat - за извайване на мускули или спиращо дъха кардио. Верига фитнеси Next Level можете да посещавате и със своята MultiSport карта.

Издаваме и че съвсем скоро за удобството на всички почитатели на спорта предстои да бъде отворена още една Next Level зала - в кв. Дружба 1.

Какво да хапваме, за да сме здрави?

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Преди и след тренировка, храната е ключова. Храни, повишаващи имунитета, са месо, риба, яйца, като източници на пълноценен белтък. Освен това, те са богати на витамин B6, цинк и желязо. Рибата и други морски продукти са и основният източник на селен.

От растителните продукти - пълнозърнестите изделия са добър източник на витамин B6, цинк и желязо. Варивата също имат голямо значение за имунитета. Ядките повишават имунните функции главно чрез вноса на витамин Е, селен и флавоноиди.

Повечето от зеленчуците и плодовете са източник на витамин С, а тези с жълто-оранжев цвят са богати и на каротеноиди. Зелените листни зеленчуци са богати на фолати, витамин С и желязо, но последното се усвоява в по-малка степен.

Макар и често да ги изключваме от менюто си, чесънът, кромид лук, праз лук съдържат сулфиди - съединение на сярата, които засилват имунната система, спират растежа на микробите, намаляват възпалителните процеси.

Киселото мляко има специално влияние върху имунитета. То спада към т.нар пробиотици. Пробиотиците са продукти, съдържащи живи микроорганизми, които оказват полезен за здравето ефект. Живите млечни бактерии ефективно стимулират имунната защитна бариера на червата.

Полезен за имунитета е чаят, благодарение на флавоноидите, съдържащи се в него. Флавоноидите, освен че са мощни антиоксиданти, потискат развитието на микроорганизмите, намаляват възпалителните процеси и действат протективно на имунната система.

Балансираната комбинация от разнообразни хранения и разнообразни тренировки е ключът към здравите дух и тяло. През есента се вслушвайте в нуждите на организма си, почивайте повече и мислете позитивно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти