Създадено за neopharm

Как да изберем пробиотик за антибиотик?

Как да изберем пробиотик за антибиотик?
Снимка: iStock/ Getty images/ FreepikD

Хората искаме най-различни неща през целия си живот – да имаме пари, да сме успешни, да сме щастливи... но всъщност най-важното, което трябва да имаме, е здраве. Здравето е основата, върху която надграждаме всички останали мечти и стремежи, и това го разбираме много добре, когато се наложи да останем вкъщи и да се погрижим за себе си.

В последните години много се говори за това как да сме в перманентно добро здраве и от какво зависи имунитетът ни да е на ниво. Все по-често се чуват и лекарските препоръки, че за да сме в кондиция и добро здраве, е важно да обърнем внимание на чревната микрофлора, тъй като именно там се намира голяма част от имунните ни клетки. Това означава да подбираме храната си, да се грижим за емоционалния си мир и да се държим колкото се може по-далеч от стреса.

И все пак, животът е динамичен, ситуациите, с които трябва да се справяме всекидневно, са различни, и понякога се случва така, че даваме от себе си повече енергия и хъс, отколкото имаме в резерв. Обичайно след такъв период на „раздаване“ се случва имунитетът ни да падне и да се разболеем, а нерядко се стига и до прием на антибиотик. И докато антибиотиците са нещо, което често ни спасява живота или поне ни помага да минем през болестта по-леко, те все пак носят след себе си определени последици. Най-честите са последиците именно върху чревното здраве – нарушена микрофлора и стомашни неразположения, но пък те могат лесно да бъдат предотвратени с паралелния прием на пробиотик.

A
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Защо е необходимо да приемаме пробиотик при антибиотично лечение?

Според педиатъра и детски гастроентеролог доц. д-р Миглена Георгиева, която оглавява Втора детска клиника  в УМБАЛ „Св.Марина” Варна, приемът на антибиотици води до нарушаване на чревния микробиом – състояние, известно като дисбиоза. Това състояние се свързва с развитието, поддържането и съхраняването на различни болестни чревни и извънчревни състояния, както и до абнормна микробна колонизация на червата, вследствие на която настъпват редица патологични изменения. Те пък се изразяват в различни оплаквания - коремен дискомфорт, подуване, голямо количество трудно отделяни газове, диария, понякога запек, дехидратация, раздразнителност, умора, намалена концентрация.

Разбира се, тази информация води и до следващия въпрос, който всички си задаваме, когато ползваме пробиотик -  какво трябва да знаем, когато се налага да си купим такъв продукт?

Обезателно трябва да се проследи количеството на полезните бактерии – минималното задължително количество е 5 000 000 000, както и типа на пробиотичната култура, на която трябва задължително да се определи щамът. Освен това е от изключително значение и жизнеспособността на бактериите, тоест способността на пробиотика да оцелее в храносмилателния тракт до колонизирането му в червата,

споделя още д-р Георгиева.

Да повторим – от изключителна важност е продуктът да е създаден специфично за контриране на вредните ефекти от антибиотичното лечение, а това означава да има голяма доза полезни бактерии и също така различни щамове от тях.

Според специалиста удачен пример в това отношение е СИНКВАНОН® - пробиотичен продукт, съдържащ бленда от 14 специално селектирани пробиотични щама.

Това е пробиотик, специално създаден за пациентите на антибиотично лечение. Съдържа 100 милиарда полезни бактерии в дневна доза,  3-компонентна пребиотична бленда от: FOS, XOS и MOS;  В-витаминен комплекс в препоръчителните дневни дози:  В1, В2, В3, В6, В7, В9. СИНКВАНОН® e колекция от 14 пробиотични щама, съобразени с нуждите на пациенти на антибиотична терапия. Щамовете са разнообразни, благодарение на което взаимно потенцират действието си,

обяснява доц. д-р Георгиева.

s
Снимка: neopharm

Дневната доза ви дава 100 милиарда живи клетки, които имат задачата да възстановят и поддържат нормалния чревен микробиом по време и след антибиотично лечение. Вече е доказано, че действието на пробиотиците е като веруюто на Мечо Пух - „колкото повече, толкова повече“. Съответно колкото по-висока е дозата на пробиотика, толкова по-висок е ефектът от него.

Пробиотикът съдържа и два от най-добре проучените в световен мащаб щама за превенция на диария, причинена от антибиотично лечение, които са и силно препоръчвани от специалистите от Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене и Световната гастроентерологична организация.

Lactobacillus rhamnosus GG е щам от род лактобацили, който се характеризира с устойчивост към стомашна и жлъчна киселина. Този щам има и силна способност да се прикрепя към чревния епител и да произвежда антимикробни фактори, както и да увеличава популацията на полезни бактерии в червата.

Saccharomyces boulardii пък е популярната пробиотична дрожда, която не се повлиява от антибиотиците, което ѝ гарантира оцеляване и ефективност. Тя произвежда ензими, които разграждат токсините в червата, и допринася за поддържането на нормалната чревна микробиота. Доказано е, че наличието на Saccharomyces boulardii скъсява времето за възстановяване на микробиома до първоначалните му нива при успореден прием с антибиотици.

СИНКВАНОН® съдържа и специален пробиотичен щам Bacillus coagulans, който се превръща в спора при неблагоприятни условия. Това го прави изключително устойчив на вредни влияния, например при антибиотична терапия. Той също увеличава популацията на полезните бактерии в червата.

Наличието на толкова много и разнообразни щамове допринася за синергичното им действие, тоест – за взаимното усилване на полезните им ефекти, а в допълнение те се делят бързо и удвояват масата си приблизително на всеки 20 минути. Освен това продуктът съдържа и коплекс от 6 витамина от В групата, както и специална пребиотична бленда – олигозахариди, които служат за храна на пробиотичните щамове. Всичко това благоприятства чревният ви микробиом да бъде с нормални нива и функция по време на антибиотично лечение.

Капсулата на пробиотика СИНКВАНОН® е стомашно-устойчива, тоест – няма да бъде повредена от агресивната стомашна киселина и ще се разтваря в тънките черва, доставяйки пробиотичните бактерии до правилното място. Пробиотикът се приема от възрастни и деца над 5 години, по две капсули наведнъж дневно от първия ден на антибиотичната терапия (с интервал от поне 2 часа между приема на антибиотик и пробиотик).

От изключително значение е да продължите с приема и след края на лечението в продължение на поне още 2 седмици за постигане на траен и сигурен ефект.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти