Създадено за Мебели Виденов

Как да изберем подходящо спално бельо

д
Снимка: Мебели Виденов

Светът на сънищата е пряко свързан с този на спалното бельо - колкото по-качествено и меко е то, толкова по-лесно и по-надълбоко потъваме в сладък и възстановяващ сън. 

Когато стане въпрос за закупуване на подходящо спално бельо, трябва да се вземат предвид различни фактори като материя на чаршафите, форма и твърдост на възглавниците, дебелина на завивките и дизайн, който да подхожда на личния ви вкус и на спалния интериор. 

Предстои да прочетете кратко ръководство за закупуване на меко, качествено и красиво спално бельо. Следвайки нашите прости съвети, можете да бъдете сигурни, че инвестицията, която се каните да направите, ще бъде изцяло и напълно оправдана.

Внимателно изберете материята

Преди да закупите каквото и да е било спално бельо, помислете за това от какъв комфорт имате нужда. Обичате ли да потъвате в прохладни памучни завивки или предпочитате да спите под лек и ефирен сатен?

Материалът, от който са изработени калъфките, оказва значително влияние върху качеството на съня ви. Образно казано, драскащи материи могат да ви накарат да сънувате, че спите в храст от коприва, докато копринено меките биха ви пренесли в безбрежно поле от цветя. 

Когато става въпрос за различни видове чаршафи, пликове и калъфки, две материи властват по отношение на комфорт и издръжливост - памукът и сатенът.

Памук

Много хора предпочитат памучните чаршафи и калъфки заради свежото и леко усещане, което предоставят. Памучното спално бельо е меко, устойчиво и дишащо. То осигурява прохлада и комфорт по време на сън и сведен до минимум досег с вредни химикали и пестициди. 

д
Снимка: Чаршаф с ластик, тъмно розов , 90/200 см, 100% Ранфорс памук

Сатен

Калъфките и чаршафите от сатен могат да бъдат изработени от много различни тъкани. Памучните нишки обаче създават най-гладкото докосване и ще ви накарат да се чувствате така, сякаш спите в море от мекота. Сатенът е устойчив на мачкане и деликатен на допир. 

ф
Снимка: Спално бельо 3 части, плик за завивка, чаршаф, калъфка за възглавница, 100% памучен сатен

Определете от какво имате нужда за добър сън 

Вгледайте се в собствените си нужди и предпочитания. Изпотявате ли се през нощта или все ви е студено? Предпочитате ли традиционния памук или копнеете за сатенено усещане върху кожата? 

Когато избирате спално бельо, вземете предвид следните неща:

  • Ако се потите нощем и вечно търсите прохлада, то чаршафи и калъфки от чист памук са вашето решение. Материята е дишаща и създаваща прохлада.
  • Ако нощем усещате студ, особено през зимните месеци, потърсете топлина и уют в спално бельо със микрофибър в състава си. Той ще ви осигури топлината, от която имате нужда, за да спите непробудно.
  • Ако търсите начин да доставите удоволствие на сетивата си, то сатенът е вашата материя. Имайте предвид, че сатенът държи по-топло от памука, тъй че бъдете с една идея по-внимателни, ако имате склонност да се потите по време на сън. 

Съчетайте спалното бельо с интериора на спалнята

Въпреки че основната роля на спалното бельо е да ви осигури комфорт по време на сън, едно е сигурно - за всеки естет е важно то да бъде с добре подбран цвят и дизайн. 

  • Едноцветни комплекти - чаршафи и калъфки в един цвят създават успокояваща атмосфера в спалнята, която ви приканва да се сгушите в завивките и да се отпуснете за здрав и спокоен сън. Неутралните земни тонове са класика в жанра на елегантното и уютно спално бельо. 

д
Снимка: Спално бельо 4 части, цвят екрю

  • Спално бельо с десен - за да акцентирате върху характера на спалното помещение, изберете завивки и чаршафи с впечатляваща окраска. Имате пълна свобода да пуснете въображението си на воля - заложете на смели фигури, ярки цветове или минималистични детайли. 

ф
Снимка: Спално бельо 2 части

д
Снимка: Бебешко спално бельо

Подходете умно към избора на възглавници и олекотени завивки

Възглавницата има  за цел да поддържа главата и врата в неутрално положение, като по този начин осигурява почивка на гръбнака. Поддържането на неутрална позиция на гръбначния стълб не само облекчава болките във врата, но и намалява неудобството в цялото тяло.

За една възглавница не е важно единствено да бъде мека. Каква възглавница ще изберете зависи и от позата, в която спите нощем. Хората, предпочитащи поза по гръб, е добре да заложат на средно висока възглавница, спящите по корем ще се чувстват добре с тънка и мека възглавница, а обръщащите се на една страна ще спят най-добре с висока и средно мека възглавница. 

д
Снимка: Sleep Detox Soft, 50/70

Що се касае до избора на олекотена завивка, правилото обикновено гласи хора със склонност към алергии да избягват употребата на завивки с естествен пълнеж като пух. Съвременните силиконови и полиестерни пълнежи се представят чудесно що се отнася до запазване на топлината през студените нощи и поддържане на прохлада в топлите. И най-важното - не дразнят чувствителната кожа.

д
Снимка: Sleep Detox Summer, 200/200

Това беше нашият кратък наръчник за избор на подходящо спално бельо. Надяваме се, че следващият път, когато купувате чаршафи, калъфки, възглавници и завивки, ще бъдете по-подготвени и решителни относно кое е най-доброто за съня на вас и вашето семейство.  

Разгледайте множество красиви предложения за спално бельо на сайта на Мебели Виденов.

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти