Как да гласувам на референдума?

Как да гласувам на референдума?
Снимка: Thinkstock

Със съдействието на екипа на pravatami.bg, ви представяме по разбираем и достъпен начин кратка справка за това кога имаме право да гласуваме на референдума и какви документи да носим.

1. Кога имам право да гласувам на референдум?

когато съм български гражданин с постоянен адрес на територията на Република  България (само за национален референдум);

когато съм български гражданин и имам постоянен адрес или настоящ адрес, различен от постоянния ми адрес на територията на Република България през последните 6 месецапреди насрочването на местния референдум;

когато съм навършил 18-годишна възраст към датата на референдума включително;

когато не съм поставен под запрещение и неизтърпявам наказание лишаване от свобода.

2. Кога мога да отида да гласувам?
Изборният ден започва в 6.00 ч.в деня на референдума и приключва в 19.00 ч. Ако съм отишъл навреме, но въпреки това не успея да подам гласа си преди 19.00 ч. и чакам с други негласували гласоподаватели пред избирателното помещение, времето се удължава.

3. Къде мога да гласувам?
В съответната избирателна секция на територията на страната, където фигурирам в списъка на гласоподавателите по постоянния ми адрес, посочен в личната ми карта. Мога да направя справка дали фигурирам в списъка чрез сайта на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" по моето ЕГН или по адрес за номер на избирателната секция и мястото на гласуване. 

В дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина като подам заявление до тях в срок от 25 дни преди датата на референдума.

Мога да подам заявление по образец за гласуване по настоящия ми адрес, но това трябва да го направя не по-късно от 14 дни преди изборния ден (до 12 януари за предстоящия национален референдум 2013) до общинската администрация по настоящия ми адрес. (заявление по чл.53, ал. 1 Изборен кодекс).

Заявление по образец за включване в избирателен списък мога да подам и в случай, че неправомерно съм изваден от него. Заявлението подавам пред общинската администрация по постоянния ми адрес в срок.

Мога да бъда допуснат в избирателния списък в деня на гласуването. Това става от секционната комисия по постояния ми адрес, при предостaвяне на валиден документ за самоличност и само когато не фигурирам в „забранителния списък”. В него са посочени лицата, поставени под запрещение, изтърпяващи наказание лишаване от свобода и на които е било прието заявлението за гласуване по настоящ адрес или в чужбина. Ако ми бъде отказано вписване, мога да обжалвам отказа в 2-дневен срок пред съответния районен съд. Решението на съда е окончателно.

Kогато имам трайни увреждания, удостоверени с документ от ТЕЛК/НЕЛК, които не ми позволяват да упражнявам избирателното си право в изборното помещение, мога да гласувам с подвижна избирателна урна като заявя желанието си не по-късно от 30 дни преди изборния ден в писмена форма чрез заявление по образец (чл.176, ал.1 от Изборния кодекс), подписано от мен саморъчно и подадено чрез писмо, факс или електронна форма до общинската администрация по постоянния ми адрес (или настоящия ми адрес когато направя искане по чл. 53, ал. 1 от Изборния кодекс).

Kогато съм с увреждания на опорно-двигателния апарат или зрението, мога да гласувам вспециално определената секция, която е означена с табели и други обозначителни знаци, и се намира на първия етаж (партера) на сградата, където се провежда гласуването. Такава табела и знаци се поставят и на входа на сградата, така че да ме насочат към избирателната секция.

Важно: когато съм студент или ученик редовно обучение в град различен от този, където е постоянния ми адрес, имам право да подам гласа си:
В която и да е от избирателните секции в града, където уча.

Имам право да подам гласа си и в секция по настоящия ми адрес, като подам заявление за вписване в списък по настоящ адрес до общинската администрация по настоящия ми адрес. Срокът за подаване е 14 дни преди деня на референдума.

4. Как да заявя своето желание за гласуване на референдум, когато съм извън страната?
трябва да заявя желанието си да гласувам пред  дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава;

да подам заявление по образец подписано саморъчно не по–късно от 25 дни преди датата на референдума;

заявлението мога да подам лично или с писмо, а може и сканирано, като го изпратя наелектронната поща на дипломатическото или консулското представителство.
(Допълнителна информация относно гласуване извън страната – сайта на Външно министерство на Република България.)

5. Какви документи да нося, когато гласувам?
За да гласувам, трябва да представя документ за самоличност (паспорт или лична карта).

Ако срокът на валидност на документа ми за самоличност е изтекъл или ако документът ми е изгубен, откраднат или унищожен и е в период на подновяване, трябва да представяудостоверение от МВР за издаване на нов такъв.

Ако съм студент/ученик и искам да гласувам в града, където уча, трябва да нося със себе сиредовно заверена студентска/ученическа книжка. Попълвам на място и декларация, че не съм гласувал и няма да гласувам на друго място (Такава декларация попълвам и когато съм с увреждания на опорно-двигателния апарат/зрението и гласувам в специално определена избирателна секция).

Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт.

Автор: Рени Христова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти