Създадено за Мебели Виденов

Как цветовете в спалнята въздействат на съня и целия ни ден

Как цветовете в спалнята въздействат на съня и целия ни ден
Снимка: iStock/Getty Images

Когато избираме спално бельо, обикновено следим за текстила на чаршафите, за мекотата на плата, дали ще можем да го сушим в сушилня и какъв е точният размер на плика за завивка.

Предпочитанията варират, разбира се, и по цвят и десен. Но често се увличаме и избираме цветовете на спалното бельо по вкуса, който имаме за “дневен” текстил - ярки, бляскави, разнообразни цветове и шарки.

Цветовете в спалнята обаче имат друга цел. Както интериора и стените, така и спалното бельо имат за цел да ни отпуснат и предразположат към хубав, възстановителен сън.

Пастелните цветове са за предпочитане в спалнята, защото те носят онзи успокояващ ефект, който търсим, когато най-сетне се озовем в леглото. Всеки пастелен цвят носи различно настроение:

Син

Когато си представяте успокояваща сцена, какви цветове виждате? Най-често е синьо - морето, небето, синеещите в далечината планини. Синьото създава усещане за спокойствие и лекота. Може да се свърже и с чувства на доверие, стабилност и надеждност.

Снимка: Мебели Виденов

Зелено

Зеленото символизира природата. Смята се за полезно за тялото и ума, тъй като може да има успокояващ ефект. Асоциира се със спокойствие и тишина - което го прави идеален за сън. Когато става въпрос за спалнята, препоръчваме да се придържате към по-тъмните нюанси на зеленото - като на градински чай или розмарин. Това е по-мек и приглушен нюанс на зеленото, което го прави по-добър за сън.

Снимка: Мебели Виденов

Светлорозово

Светлорозовото може да не е първият ви избор за цвят на спалнята, но си заслужава да го обмислите. Розовото - особено светлорозовото - символизира нежността. Това е успокояващ, неагресивен цвят и напомня детско безгрижие. Ако водите забързан, стресиращ живот, помислете дали да не добавите малко светло розово към спалнята си.

Снимка: Мебели Виденов

Бяло

Бялото е най-светлият цвят в спектъра. Той е символ на спокойствие, което го прави идеален за спалнята. Бялото е чисто и безупречно. Може да ви донесе утеха и надежда. С всички тези удивителни предимства, бялото е прекрасен цвят за спалнята.

Снимка: Мебели Виденов

Бежово

Бежовото е светъл, неутрален цвят и е привлекателен вариант за интериорен дизайн. Смята се за по-топла форма на бялото. Поради приликите си с бялото, той внушава спокойствие и простота. Бежовото е семпло и тихо - идеално допълнение към градински зелен цвят в спалнята.

Снимка: Мебели Виденов

Освен подходящите цветове, за хубав и възстановяващ сън са ни нужни удобен матрак и достатъчно широка спалня, на която да се чувствате удобно. Когато цялостната хармония на спалнята е готова, не забравяйте и последното златно правило за сън - да заспиваме на по-хладно с хубави мисли.

Всичко, което търсите може да откриете на едно място, а именно ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти