Специално

Как 2022 се усеща като 1984 или да се върнеш в миналото с игра на сетивата

1984 Джордж Оруел
Снимка: Storytel

Габриела Сахатчиева

Чела съм „1984“ преди около 10 години с младежко настървение и желанието да погълна възможно най-много от световната класика. Признавам, че я изчетох на един дъх, като през цялото време до мен имаше тефтер и химикал, за да записвам всяка мисъл на Оруел, която ме докосваше и впечатляваше.

В онези часове никога не съм предполагала, че след близо десетилетие не само отново ще се върна към романа, но и ще имам възможността да го изживея - и то по няколко начина.

„В повечето случаи нямаше съд, нямаше съобщение за арест. Хората просто изчезваха, винаги през нощта.“

Представете си как буквално стъпвате в обувките на главния герой Уинстън Смит, който непримиримо се бунтува срещу Големия брат, ограниченията на мисълта и словото, потъпкването на всичко човешко. Срещу вас вероятно е постъпил сигнал, че сте мислопрестъпник и ето че Партията ви е спипала.

1984 Джордж Оруел Театър на сетивата
Снимка: Storytel

Слизате в мрачно и влажно мазе, на лицето ви слагат маска, вече не можете да говорите. Очите ви са вързани, всичко потъва в мрак, зависими сте единствено от волята на Големия брат, който направлява всяка ваша стъпка, движение, дъх. Знаете, че в ръцете си Партията държи най-близките ви, всяка ваша грешна дума може да означава смъртна присъда за тях. „Нищо не ти принадлежи, освен няколко кубически сантиметра в черепа.“

Успяхте ли да си го представите и да го почувствате? Точно с такава игра със сетивата Storytel представи най-новото попълнение в аудиоколекцията си, с помощта на Театър на сетивата София. Да се почувстваш обезоръжен, безгласен, зависим, просто малка песъчинка върху лицето на системата, която не може да промени нищо в своята безпомощност, лутайки се в мрака. Усещането е меко казано разтърсващо и едва ли някой от участниците в изживяването е очаквал, че наистина ще бъде погълнат от „1984“ до такава степен, докато наоколо ехти гласът на Големия брат, съпроводен от заплашителни изстрели.

1984 Джордж Оруел Театър на сетивата
Снимка: Storytel

„Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.“

За да се потопите по същия начин в антиутопията на Джордж Оруел не е задължително да посещавате Театър на сетивата (макар че ви го препоръчваме горещо!). Достатъчно е да натиснете бутона „Слушай сега“ в storytel.com и историята ще ви погълне на секундата. Шедьовърът вече е наличен под формата на истинско аудиопреживяване, което поставя всички сетива нащрек за това кое е истина и кое - манипулация, разчупвайки шаблона на традиционните аудиокниги.

Чрез специфична комбинация от звукови ефекти, диалог и технология, измисленият свят на Оруел се превръща в завладяваща реалност, която може да бъде визуализирана, почувствана и дори докосната. „Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила“ звучи в съзнанието на слушателя, докато той непоколебимо търси изход към забранените измерения на свободата – на словото, на мисълта, на действията.

Продукцията е създадена от награждавания продуцент и режисьор Кейт Джоунс с над 20 години опит в създаването на аудиодрама, подкасти и аудиосъдържание. „1984“ е първата глобална аудиодрама на Storytel от този нов тип и е озвучена на български от 7 актьора, сред които Йоанна Темелкова и Владимир Михайлов.

1984 Джордж Оруел Театър на сетивата
Снимка: Storytel

„Който контролира миналото — гласеше лозунгът на Партията, — контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото.“

Да се потопя отново в „1984“ през 2022 е едновременно вълнуващо и странно - вълнуващо да си припомня вечните послания на Оруел и странно да осъзная как антиутопията звучи все по-актуално и плашещо. Колко от описаните през далечната 1948 г. безумства днес всъщност са реалност? Колко от тоталитарните и авторитарни социални практики днес често са наричани „оруеловски“?

Ерик Артър Блеър, познат на света като Джордж Оруел, преминава през живота за кратките 47 години, оставяйки наследство, което завинаги ще повдига въпроса „Това не звучи ли познато?“ Когато четем една от най-значимите книги на XX век, не сме сигурни дали 1984 година вече ни е подминала или тепърва предстои.

1984 Джордж Оруел Театър на сетивата
Снимка: Storytel

В крайна сметка „1984“ е универсална история за съпротивата, страстта и силата на човешкия дух, борещ се с тъмните сили, независимо от всички трудности. Независимо дали вече сте я чели или тепърва ви предстои да се срещнете с мрачния антиутопичен свят на Оруел, насладете ѝ се с широко отворени очи за жестоките предупреждения на миналото и изострени сетива за невероятното аудиопреживяване на Storytel.

И не забравяйте:

„Ще се срещнем там, където няма мрак.“

1984 Джордж Оруел Театър на сетивата
Снимка: Storytel

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти