Изненадващите книги

Изненадващите книги
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

Помните ли списъците с книги за лятото, които ни даваха в училище? В тях имаше графа – задължителни и графа – по желание. Книгите, които ви препоръчвам този юли, имат едно общо качество - изненадват и оставят следи. Ето моя списък, щателно събран и старателно прочетен:

• Книгата, която ме запозна с едно познато име и ме изненада – "Събирачът на дневници" от Леа Коен на издателство "Ентусиаст"
• Книгата, която ме разсмя и удиви с лекотата си "Бряг на каменните сърца" на Ади Спасова, издателство "Скалино"
• Книгите, които ще прочитам отново и отново, ще препоръчвам на приятели и ще подарявам – "Кривата на щастието" от Иво Иванов на издателство "Вакон" и "Четири вида любов" на Теодора Димова, издателство "Сиела".

"Събирачът на дневници" от Леа Коен е всичко, което едно лятно четиво може да ви даде – криминален сюжет с исторически препратки и неочаквана любовна история. За капак на всичко, са замесени и евреите. По-точно, легендарното тяхно "спасяване". Една оперетна актриса, фатална жена, в която безнадеждно тайно и явно са влюбени мнозина мъже, изчезва. За беда тя е еврейка. Един пропадащ издател, ленив интелектуалец, любител на следобедните любовни срещи попада на историята на фаталната Естер внезапно. Историята се заплита от пресечната точка на срещата му с една амбициозна мутреса и едно телефонно обаждане на невротичната му майка. 

Един приятен и лек за четене роман, който може да ви зададе много въпроси, но най-вече ще задоволи жаждата ви за съспенс и интриги и буквално ще ви изпрати на кино. Леа Коен е автор, който има вече десетина романа, и е изключително четена и уважавана не само тук, но и в Европа. Романите ѝ са чудесни за филмиране, така че, спокойно можете да ги четете и като сценарий за холивудски хит. Да се гордеем, че имаме такова име в съкровищницата на жени романистки  у нас.

"Бряг на каменните сърца" на Ади Спасова е неочаквано смешна книга. Не познавам Ади, но ви казвам, че всяка компания би искала тя да е неин член. Със сигурност всички ще я слушат в захлас със зяпнала уста и ще се спукват от смях. Ще ѝ купуват питиета и ще молят да не спира и да остане поне още малко. За автори като нея е измислено определението "сладкодумен". Сладко, сладко, но от време на време малко лютивко. Ако разказите ѝ бяха филм или телевизионно предаване, със сигурност щяха да се излъчват с червена точка. Пиперливи истории за секса, хорската простотия и нищета, за яловите мераци и за великото разминаване на желания и възможности. Това последното да припомним е класическото определение за комедия на Аристотел. Бих препоръчала книгата да се чете на плажа или в бара. Лесно може да бъде прекъсната, ако някой загорял батко ви заговори.

"Четири вида любов" на Теодора Димова събира текстовете ѝ, публикувани в сайта Портал Култура. Те са публицистика, която спокойно може да се чете като литература. Всичко, до което се докосне перото на Теодора, успява да ме развълнува с човешкостта и дълбокото си  философско и христянско осмисляне на привидно делнични неща, като събитията от новините да речем. Всеки неин текст е като проповед. Всъщност, така си представям да звучат истинските проповеди – човешки, близки до нас, но важни и подреждащи в ценностната ни система въпросите от деня. Теодора Димова е от най-благородните автори, които се отнасят с любов към читателя. Именно тази любов тя така щедро раздава и заразява с умното си изящно слово. Мога да поглъщам нейните думи жадно и да ѝ вярвам, тъй както вярвам на думите на учителя.

Тази книга вълнува и дава смисъл. Четивна и ценна с това, че ни помага да  разберем по-лесно случващото ни се в обществения живот, както и с нас самите. Събрани в книжно тяло, статиите на Теодора ще бъдат ценен белег за трудното време, в което живеем.

"Кривата на щастието" от Иво Иванов е книгата, към която посегнах с най-голямо недоверие и страх, но в която се влюбих буквално след първите няколко страници. Не познавам нейния автор, но текст след текст ми се искаше да му стисна ръката и да го прегърна. Този човек – българин, живеещ в Канзас, спортен журналист и спортист, е преди всичко едно огромно сърце, горещо, състрадателно, щедро и любящо. Благодарение на него започнах да гледам на спорта с широко отворени очи. Иво е доказателство за това, че когато вършиш нещо с любов, то ти имаш силата да променяш света. Сигурна съм, че с неговото слово, което достига до хиляди други, светът е станал по-човечен и малко по-добър.

Историите, които Иво разказва, са за спортисти, но не от страната на техните рекорди и постижения, това са истории отвъд цифрите и фактите. Това са истории за човешкото лице на спорта, за силата на духа и божествената искра. И те, като историите на Теодора Димова, са като проповеди, но под формата на откровения. Смислени и поучителни, написани на един дъх, туптящи и живи, с прекрасен и богат език, с намигване и лека носталгия.

Ето, че списъкът свърши. Направи ли ви впечатление, че всички автори в него са българи? Да, драги ми читателю, заложете на родното, ще се уверите, че то крие неподозирани възможности и неочаквани изненади. А сега ви оставям, защото имам още за четене...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти