Изкуството на пътя Edna жена да познава себе си

Изкуството на пътя Edna жена да познава себе си
Снимка: iStock

Търся дума, с която да опиша женската душа. Да е крехка, не е крехка, защото издържа на тежести, които и камък не може да понесе. Да е корава, не е корава, защото й трябва много малко, за да се разплаче или да ликува. Да е голяма, не е голяма, защото се побира в толкова фино същество, каквото е жената. Да е малка, не е малка, защото събира в себе си всичко –  радости и грижи, щастие и неволи, нежност и грубост...

Тя е едновременно толкова позната (поне за нас, притежателките й) и толкова необятна, че не може да се опише. Но едно е сигурно – женската душа е чувствителна и ранима. Ние винаги усещаме, когато ни боли, но не винаги разбираме къде точно по нея е раната и какво я е причинило.

Ще си кажете: няма личен лекар за души, при когото да отидем и той да ни даде направление за специалиста, от когото се нуждаем. И аз така си мислех преди да срещна нея.

Представям ви Анастасия Шахматова, която умее много внимателно и точно да „сканира“ женската душа и да насочи притежателката й към правилния психолог. Анастасия работи с едни от най-добрите руски психоложки от школата на гуруто на женската сила – Лариса Ренар, познава много добре работата на всяка от тях, с нейните тънки специалности и силни страни и когато установи проблема, довел до дискомфорта на дамата, която седи срещу нея, веднага знае към кой специалист да я пренасочи.

Анастасия Шахматова
Снимка: Личен архив

Резултатът е много довони, щастливи клиентки и един чисто нов проект, за който самата Анастасия ще ни разкаже сега.

От колко години се занимаваш с психология и как се запали?

- Винаги съм се интересувала от тази наука, но не можех да си обясня какво точно ме привлича в нея – може би нейната дълбочина, това, че тя прониква отвъд видимото. Четях книги, ходих на курсове, но всъщност първият ми допир с професията беше като клиент. Толкова много ме болеше след една раздяла, че вече не се справях сама. Пробвах лични консултации при различни известни в България специалисти, но за съжаление не намирах отговори и успокоение за себе си. Продължавах да си живея живота с тази болка, неразбирайки защо това продължава толкова време. Междувременно се омъжих и се разведох, родих дете, което се наложи да отглеждам сама.

Животът ставаше все по-труден и по-труден. Със сигурност не живеех живота на мечтите си. Това продължи, докато не започнах да менажирам школата на Лариса Ренар за България преди 5 години. Там се запознах с различни специалисти и различните методи на работа в психологията. Реших да им се доверя и да опитам отново да реша проблемите си. В началото плахо минавах един или друг курс или консултация, защото вече не мислех, че има изход от моята ситуация и че и аз бих могла да бъда щастлива. Постепенно започнах да усещам помощта на психолозите. Започнах да се освобождавам от болка и обиди, сдобих се с усмивка и вяра в себе си. След това поех и по собствен път на развитие в тази професия.

Това, което ме впечатли в психолозите от школата на Лариса Ренар е, че те имат изключително дълбоки познания в своята област. Всеки един от тях работи с различен метод и влагат много както в личното си обучение, така и в практиката. Освен това те притежават много силно чувство на емпатия. Професионализмът и емпатията превръщат един психолог в незаменим.

Наскоро създаде свой собствен нов проект – Woman LifeBook. Какво представлява той и как се осмели да започнеш нещо ново и то в период на изолация и по време на световна пандемия?

- Честно казано, много време не поглеждах в посоката на създаването на собствен проект. Решаващи се оказаха два фактора. Единият е, че много хора, с които работата ме срещна, ми казваха, че очакват от мен да създам свой проект, който да бъде управляван и изграден по моя начин, подтикваха ме от доста време. И другият, по-силният от двата - че в момента на карантината аз разбрах, че вече не мога да работя и да живея по стария начин. Разбрах за себе си, че старите модели вече отдавна не ме устройват и не ме вдъхновяват.

Извадих най-силните си качества, а именно да обединявам хората и да изграждам структура и система и за една нощ си направих сайта на Woman LifeBook. Така се роди общността за жените, където те могат да чувстват себе си защитени и в добри ръце на умели психолози. В Woman LifeBook има обучения, които са структурирани по такъв начин: жената да може да изследва своя проблем и да получи инструменти за неговото решение под наблюдение и помощ на подходящ за проблема психолог. Ние не даваме модел как трябва да живееш или как трябва да бъдеш щастлива. Ние приемаме, че щастието за всеки е индивидуално, а ние сме само проводници по пътя на личностното развитие на една жена.  

Анастасия Шахматова
Снимка: Личен архив

Какъв е пътят към изкуството една жена да познава себе си?

- Няма един класически път, пак ще кажа, че за всеки човек щастието е лично и индивидуално. Но за да опознае себе си, една жена първо е необходимо да има смелост да се срещне с промените в живота си, които ще настъпват в процеса на работа върху себе си. А както знаем, излизането от зоната на комфорт се харесва на малко хора.

Едно от основните неща е жената да отдели себе си като личност от своите родители, но без да разваля реалните си отношения с тях или пък обратното - да се надява те да станат приказни, ако в реалността са били токсични.

Второто е да работи върху своята емоционална зрялост. Много често срещам жени на по 30-40 години, които размишляват и управляват живота си като тийнейджъри. Все едно, че пишат една чернова и очакват някъде там след време да дойде реалният живот, който тогава ще го живеят, без да разбират, че всъщност те вече го живеят и това, което се случва в него, е тяхна отговорност.

Третото е да лекува детските си травми и да излиза от замръзналото си състояние, в което травмите я държат.

Преминавайки през тези основни процеси, гарантирам, че всяка жена ще успее да постигне това, за което мечтае и което я прави щастлива. 

На страницата на Woman LifeBook във Фейсбук прочетох, че има два начина да изживеем живота си: Като нещо обикновено или като чудо. Как да го направим по втория начин?

- Като нещо обикновено означава да живееш живота си спрямо това, което ти налага обществото: родителите, близките, училището, университетът, а това, например, е в пълно противоречие с теб самата. Много жени се омъжват за човек, който е харесван от родителите. Или учат с години специалността, посъветвана от близките и т.н. Тогава животът ти се струва обикновен. Ти с нищо не изпъкваш. Живееш като другите…

А да изживееш чудо означава да поставиш фокуса върху себе си, върху своите убеждения, вярвания и желания. Тогава ще имаш усещане, че животът е прекрасен и ще му се наслаждаваш. Тогава ще имаш и подходящи хора около себе си, които разделят твоите убеждения, защото ще си искрена и със себе си, и с тях.

Анастасия Шахматова
Снимка: Личен архив

От тук накъде? Какво ти предстои в най-близко бъдеще?

- Нови и все вълнуващи проекти! След като създадох Woman LifeBook, много жени ми писаха с въпроса какво да направят и те, за да постигнат успех в своята кариера, да израснат, да станат женски треньори. Това ме вдъхнови да събера в един общ проект моите учители и да направим четиримесечно обучение на тема „Аз съм женски треньор“, където за този кратък срок сме концентрирали дългогодишния си опит и ще дадем най-ценното и полезното на всяка жена, която иска да бъде треньор. Това обучение ще бъде полезно както за психолози, така и за всички други, които искат да предават своите знания към женска или смесена аудитория: всякакъв вид инструктори, треньори, коучи, преподаватели, учители, дори адвокати и счетоводители или хора, които все още търсят своята мисия и искат да излязат на ново ниво на своето професионално и личностно развитие. Там всеки участник ще има собствена, лична терапия, ще получава знания как да преминава страховете си от публична изява, как да създава собствен продукт и да го превърне в успешен и популярен, как да се абстрахира от „какво ще кажат другите“.  Школата „Аз съм женски треньор“ концентрира в себе си опита на 4 специалиста, които преминаха по своя път на развитие и могат с точност да посочат как се избягват грешките на професията и кой е най-краткият път към успеха!   

Твоето послание към жените?

- Да се вслушват в себе си, за какво копнее душата им. Да разбират, че наистина няма нищо по-ценно от тях самите. А в случай, че това не им се получава, да знаят, че има Woman LifeBook, където всяка една от тях може да напише своята история на живота.

Анастасия Шахматова
Снимка: Личен архив

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти