Създадено за Dove

„Изкривеното селфи“ - нека върнем самочувствието на нашите малки момичета

Dove
Снимка: Dove

Нашият екип винаги се е стремял да насърчава читателките да вярват в себе си, да преоткриват и утвърждават всеки ден своята индивидуална красота. Защото начинът, по който гледаме на самите себе си, се отразява и върху взаимоотношенията с нашите деца, приятели, родители, с любимия човек. 

За съжаление обаче нашите тревожни наблюдения са, че истинската женска красота не е представена реалистично в съвременната култура. И в този ред на мисли, как да убедим нашите малки момиченца, че красотата е индивидуална и недосегаема, след като брандовете и медиите ни показват един и същи образ, към който всички трябва да се стремим, независимо от гените ни?

Трябва да изискваме от тях да ни показват истински жени, които разказват истински истории. Именно Dove е сред пионерите, който първи започва да разпространява тези послания още преди повече от 15 години. Марката винаги се е грижила за нашето здраве и красота, но осъзна преди всички останали, че това не е достатъчно -  необходимо е да се борим за социална промяна.  

 

Чрез проекта Dove Self-Esteem Dove предприема действия за популяризиране на положителния образ и истинската красота. От 2004 г. насам проектът за самочувствие на Dove е обучил над 69 милиона млади хора в 150 страни в телесна увереност и се е превърнал в най-големия доставчик на образование за самооценка от този вид. Глобалната мисия на Dove от 2004 до 2030 година е да помогне на 250 милиона млади хора да изградят самочувствие. За да постигне това, проектът използва публична рамка за интервенция в областта на психичното здраве, за да разшири своите образователни програми, като използва масовите развлечения за справяне с ниското телесно доверие в по-широк мащаб. 

Нереалистичните стереотипи за красота се поддържат от дигитално изкривените изображения, изпълващи нашите емисии и социалните медии. След година на увеличено екранно време никога не е имало по-важно време за действие.

През 2021г. България също се присъединява към Dove self-esteem програмата. Съвместно с „Академия за родители“ и „Асоциация родители“ екипът на Dove организира обучения за подобряване на самочувствието сред деца и подрастващи. През март бяха организирани първите 3 обучения с ученици в София.

Предвид обстановката, те преминаха в онлайн среда. Предстоят още обучения с ученици в цялата страна, а също и поредица от уебинари за родители.

dove
Снимка: Dove

Филтрите и приложенията за ретуширане са забавни за използване и позволяват на момичетата да експериментират със самоличността си, но те също могат да навредят. Когато са свикнали да изкривяват дигитално начина, по който момичетата наистина изглеждат, те създават идеал за красота, който не може да бъде постигнат в реалния живот. Инструментите за редактиране, които някога са били достъпни само за професионалисти, вече могат да бъдат достъпни от младите хора с едно натискане на бутон без контролиране. И вместо модели на снимачната площадка, момичетата редактират своята самоличността в стаите си, у дома.

Ако смятате, че този проблем не ви касае или е силно преувеличен, обърнете внимание на следните статистики*:

►  62% от момичетата на възраст 10-17 години биха използвали филтри или приложения, за да променят начина, по който изглеждат на своите снимки

►  1 от 10 момичета между 10 и 17 години се е случвало да пропуснат училище заради негативни коментари в социалните мрежи

► 33% от момичетата смятат, че не отговарят на стандартите за красота, които инфлуенсърите налагат в социалните мрежи.

► 61% от момичетата биха искали светът да се фокусира повече върху личността, отколкото върху външния им вид.

15 години след емблематичния филм на Evolution, който показа професионална манипулация на изображението, Dove отново се занимава с проблема с дигиталното изкривяване с „Изкривеното селфи“ - нов филм, който разглежда щетите, които дигиталното самоизкривяване може да има върху самочувствието:

Филмът бе представен за първи път на вълнуващото събитие Dove summit - на 20 и 21 април Dove събра във виртуалното пространство посланици, инфлуенсъри и популярни медии от цял цвят, за да им разкрие новостите, които планира. Лекторите (сред които бе и невероятната Шонда Раймс!) дискутираха важни актуални теми като статуса на самочувствието сред тийнейджърите и нефилтрираната красота.

Изводът, до който достигнахме в рамките на тази вълнуваща поредица от разговори, е, че е наш дълг да предадем мъдростта и опита ни на нашите приятелки, на нашите дъщери и по-малки сестрички. Защото сега е по-важно от всякога да осигурим здравословна и безопасна дигитална среда за младото поколение бъдещи дами. 

Разбира се, всяка от нас има лоши дни, в които не се чувства в най-добрата си форма. Важно е да не бягаме от тези моменти, а да си зададем въпроса „Защо се чувствам така?“ и „Какво мога да направя за себе си, за да се почувствам по-добре?“

Dove
Снимка: Dove

За всеки млад човек красотата би трябвало да е източник на увереност, а не на безпокойство. Голяма част от момичетата имат ниско самочувствие и това оказва огромно влияние върху ежедневието им. Нека променим това! 

За съжаление, няма как да решим проблема с вълшебна пръчица. Затова, скъпи дами, не отлагайте важните разговори за утре. Защото всяко момиченце има нужда от своята фея орисница, която да ѝ каже:

„Не си длъжна да се сравняваш с другите и да мразиш себе си, за да намериш сили да бъдеш по-добра. Това, което ти имаш, е напълно нормално. Това, което ти имаш, е напълно достатъчно.“ 

Присъединете се към тази кауза. Изтеглете безплатните ресурси на Dove, стартирайте обучение и помогнете на подрастващите да повишат самочувствието си. Нека им помогнем да заблестят, още днес!

*Резултати от онлайн проучване, проведено от Ипсос в България сред 387 жени на възраст 18-55 г. и 327 момичета на възраст 10-17 г., градско население, със заложени квоти по възрастови групи и области. Период на полева работа: 12-21.04.2021 г.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти