Изяж любовта!

Марие Фогелзанг
Снимка: Жоро Панчев/ Absolut Creative Space

„Никоя материя не е толкова близо до човека, колкото храната“ това са думи на Марие Фогелзанг (Marije Vogelznag) – “фууд стилист” или казано иначе дизайнер на храна.

Професията ѝ може да звучи леко странно за хората, които не са се сблъсквали с други творци като нея, но работата на Марие е колкото интересна, толкова и важна.

Философията ѝ е, че храната сама по себе си е съвършено създадена от природата и няма нужда от допълнителна намеса и подобряване. Затова тя фокусира вниманието и работата си върху самия акт на хранене.

„Поставям дизайна си в телата ви“, казва Марие с усмивка и всъщност наистина е права. Тя подчертава, че често дизайнерите на храна се занимават основно с оформянето на блюдата, докато нейният фокус е върху самото поглъщане на храната.

Марие се опира на вкусове, аромат, рецепта и начин на хранене, за да върне стари спомени, за които хранещите се дори не подозират, че помнят.

Разбира се, работата ѝ цели още много неща, като разрушаване на невидимите граници между хората от различни етнически групи и/или националности, обръщане погледа на човека към проблемите със замърсяването на околната среда, екологично земеделие, човешка психология, здраве и още много.

Марие вярва, че хора, които споделят храна и се хранят заедно, по трудно биха изпаднали в конфликт един с друг. На това убеждение е подчинен и един от последните ѝ проекти – тридневна инсталация в Унгария.

„Яж, обичай, Будапеща“ (Eat, Love, Budapest) е мотото, под което минава събитието. То цели да събере на едно място роми и унгарци да пречупи стереотипи и предубеждения.

Какво точно представлява инсталацията на Марие:

Доброволци застават в оградено от бял плат и хартия място, подобно на палатка. От другата страна стоят жени от ромски произход, които разказват историите си или споделят различни случки от живота си, докато храни доброволците. Това се случва без двамата да се виждат, като целта е да се изгради взаимно доверие.

Чрез тази инсталация Марие акцентира изцяло върху акта на хранене, споделяне на храна и създаване на приятелство и близост между хора, които са убедени, че живеят в различни светове. На края на проекта всички участници споделят, че са се почувствали дълбоко докоснати от разказаните истории и вече гледат по различен начин на хората от малцинствата.

Самата Марие определя събитието като изключително успешно и изпълнило целта си – да сближи хората и да свали бариерите – видими и невидими, помежду им.

„Храната попада в стомаха, но също така въздейства на съзнанието и може да предизвика силни емоции и спомени“, казва Марие и допълва, че в творчеството си има 8 опорни точки:

*сетива
*природа
*култура
*общество
*техника
*психология
*наука
*действие

Марие се е посветила на дизайна на храна от 10 години насам и през целия този период до сега тя подчинява работата си на тези 8 основни точки.

По време на фестивала Absolut Creative Space Марие Фогенцанг предизвика публиката с пърформънса “One bite”, като покани около сто човека да завържат очите си, да се разделят по двойки и да хранят непознатия до себе си с ябълка или грозде, карайки ги да пренасочват всички свои сетива към вкуса и усещането за плода.

След това, холандката разказа за работата си, която миксира земеделие, биология, човешката психология и здраве, науката и природата във всяко блюдо и преживяване с храната.

Всеки ден от седмичната фестивална програма е посветен на различна тема, насочена към креативността и устойчивото развитие.

Можете да разгледате програмата, лекторите и конкретните събития тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти