Избягай от ежедневието в Златоград

Златоград
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Колкото по-топличко става, толкова повече желаем приключения! А какви по-добри приключения от пътешествията :)

Блаженият Августин е казал, че светът е като книга и който не пътува, стои само на първата ѝ страница. Абсолютно сме съгласни с него!

Не е нужно да отидете на другия край на света, за да се каже, че сте пътешественици. Най-добре е да започнете от родината си smiley

Нека ви дадем идея за една прекрасна дестинация, която можете да посетите още този уикенд.

Става дума за Златоград! Това е най-южният град на България, почти до границата ни с Гърция. Сгушил се е в южната част на Родопите, а през него минава река Върбица. Златоград е учудващо красив и горд малък град, който по уникален начин е успял да съхрани своите традиции и атмосфера.

Има две основни неща, на които трябва да обърнете специално внимание, когато отидете в града – Етнографския ареален комплекс и въртяното кафе.

Комплексът е съчетал в себе си разнообразни културно-исторически обекти като различни видове работилници – терзийска, тъкачна, гайтанджийска, сарашка, ножарска, златарска и грънчарска. Отделно на това е къщата музей на Александър Чанов – заможен производител на аби и търговец на тютюн.

Музеят е в общ двор с механа "Беловидово" като двете сгради са свързани посредством топла връзка и представляват своеобразен архитектурен ансамбъл от втората половина на ХІХ век. Интересното е, че въпросната механа едно време е била лятната къща на Чанови, докато сегашният музей – зимната.

Покъщината е запазена и наистина заслужава внимание, както и традиционните облекла – носиите. Всяка носия разказва своя уникална история! Знаете ли например, че неомъжените момичета не са носили престилки? А омъжените пък не са бродирали – това е било задача на девойките, която научават след 12-тата си годишнина и практикуват, докато се оженят.

А знаете ли, че бродериите по всяка престилка и носия са били точно определени за всеки род, като така са представлявали своеобразен семеен герб.

Още по-интересен е фактът, че когато търговецът Александър Чанов е товарил стоката си, го е правил върху камили, които са влизали в двора пред къщите му. След това керванът е тръгвал по определен път, за да пренесе стоката до различни пазари из Османската империя и съседни на нея държави.

Още толкова много истории, митове и легенди се крият в Златоград, които можете да научите от местните или пък от екскурзовода в етнографския ареален комплекс. Не забравяйте обаче и за въртяното кафе!

То се намира до комплекса в едно мъничко заведения, което не блести нито с модерна обстановка, нито пък с високи цени. Кафето струва 1,20лв, прави се на джезве и ако кажете, че го искате със захар, ще видите „чудото“ на въртенето.

Жената го слага чашките върху чинийки, чинийките върху поднос, след което застава на по-широко и видимо място и просто обръща подноса с все кафе и посуда във въздуха.

Из Златоград се разхождат едни изключително любвеобилни кучета, които са без официален стопанин, но всички местни се грижат дружно за тях. Най-важното обаче е, че „Четири лапи“ се е погрижила животните да са кастрирани и маркирани, освен това са напълно безопасни.

Няма да ви е скучно в Златоград, особено ако целта ви е да избягате за малко от стреса на работата, домакинстването, трафика и т.н.

Отправите ли се към този град, задължително минете и през Хасково! Градът е също толкова красив и китен, само че доста по-голям. Там се намира и монумента Света Богородица.

Положена на Младежкия хълм, изградена от полимер-бетон, 14 метра висока и 80 тона тежка, това е най-високата статуя на Божията майка с Младенеца в света.

Има си и сертификат от Гинес, надлежно положен на видимо място. В параклиса можеш освен да запалиш свещичка и да се помолиш, да запишеш съкровеното си желание на листче.

Помнете обаче, че можете да пожелавате неща само за себе си, не и за близките ви, защото всеки сам отговаря за желанията и съдбата си.

И за да се мотивирате истински да посетите Златоград, можете да разгледате галерията ни, посветена на града, в галерията ни ТУК!

Прочетете още:

Опознай България с влак

Влюбени в България: Легенди от Триград

Кои са любимите ни дестинации в България

Природна приказка: Дряновският манастир (Видео)

Ковачевица: кътче от рая в Родопите

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти