Специално

Ивелина Антрова, LadyBikers: Шофирай така, сякаш всеки на пътя е твой родител или близък приятел

„Нека се замислим: бихме ли заменили пристигането с 5 минути по-рано някъде за живота си“, призовава Ивелина от името на жените мотористи в LadyBikers, партньори на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“

Да разбива клишета и стереотипи като че ли се е превърнало в призвание за съвременната жена. Онази, която приема да бъде майка, партньор в живота, професионалист в работата, но успява да запази и устрема си към свобода. Тази свобода има различни проявления - от спокойното медитативно плетене на две куки до непреодолимото желание да се надбягваш с вятъра, яхнала мотор. Във всяка дейност обаче сякаш сме приели, че жената винаги подхожда с повече грижа и по-голяма доза отговорност от мъжа. Вярно ли е това и когато сме на пътя? Мъжете или жените са по-отговорни и кои шофьори са за пример се опитваме да разберем от Ивелина Антрова, работеща жена, майка на две деца и моторист, член на Сдружението „LadyBikersMPowered Bulgaria“.Тази година жените мотористи станаха партньори на най-дългогодишната инициатива у нас срещу шофирането под влиянието на алкохол „Алкохолът е лош шофьор“.


Ивелина, представи се накратко.

Здравейте! Ивелина, на 41 години, щастливо омъжена с 2 деца - на 19 и 11 години. Работя в администрацията на училището, в което учи дъщеря ми и в същото време изучавам хомеопатия.

Откога караш мотор и откъде се появи тази твоя страст?

Управлявам мотоциклет от 2018 г. Във връзка с предходната ми работа попаднах на мотосъбор. Когато видях колко са задружни и как се подкрепят хората в мото общността, ми се прииска да стана част от нея. Другата причина е, че реших да предизвикам себе си. Бях на 36 години и реших, че не мога да си позволя да има нещо, от което да ме е страх.

Какъв мотор караш и защо се спря на него?

Управлявам Хонда VT1300, което е чопър. Първият ми мотоциклет също беше чопър и това е тип машина, която предполага лежерно и приятно пътуване. Когато изляза да покарам, искам това да ми носи удоволствие и да се наслаждавам на пътя и местата, през които минавам. Не на последно място това, което най-много искам,е всеки път да се прибера здрава при семейството ми. (усмихва се)

Има ли си име (моторът)?

Не, няма. Въпреки че уважавам машината си и всеки път ѝ благодаря, че ме е прибрала жива и здрава вкъщи, все още не съм намерила име, което да ѝ подхожда.

От колко време си шофьор и каква е за теб основната разлика при управлението на автомобил и мотор?

Управлявам автомобил от 2003 г., т.е. вече 20 години. Основната разлика за мен е, че в колата си много по-защитен. Имаш доста ламарина около себе си, имаш колан, еърбег, и не на последно място – климатик, който те предпазва от топлинен удар в жегите. Това от своя страна прави шофьорите малко разсеяни, защото в удобството на автомобила си често забравят, че има и други участници в движението, което на мотоциклет не можеш да си позволиш и за част от секундата.

Ще разкажеш ли малко за Сдружението „LadyBikersMPowered Bulgaria“, от което си част? Каква е основната му цел и какви дейности развива?

Тази година Сдружението навърши 3 години. Вярваме, че чрез него успяваме да вдъхновяваме и други момичета да се отдадат на тази страст, да вярват повече в себе си, да ги подкрепяме и да им напомняме да се грижат за себе си. Това е и причината всяка година да провеждаме кампании срещу домашното насилие и рака на гърдата. От страстта ни към пътуването пък се появи и кампанията „Опознай и съхрани българското на две колела-предай нататък“. Чрез нея се опитваме да популяризираме различни дестинации и да представим на последователите ни интересни факти за територии, които си заслужава да посетят в прекрасната ни родина. Не на последно място, като една от най-уязвимите групи участници в движението, приехме поканата на „Каменица“ АД да станем част от кампанията „Алкохолът е лош шофьор“. Вярваме, че това дали ще седнеш зад волана употребил алкохол, е осъзнато решение, върху което може да се влияе. Всяка от нас е дъщеря, любима, майка и някой я чака вкъщи, както и всички останали колеги на две колела. Ако успеем, дори с малко да популяризираме отговорното шофиране и безопасно поведение на пътя, усилието ще си е струвало!

Някога позволявала ли си си да пиеш, преди да шофираш?

Да, позволявала съм си, когато все още бях шофьор само на автомобил. Когато започнах да управлявам мотоциклет, алкохолът вече стана напълно недопустим за мен, и то не само когато съм с мотора, но и с автомобила си. Хората всъщност може би не осъзнават, че дори малкото количество алкохол влияе на преценката и адекватността на пътя.

 

Кое е за теб основното правило, което трябва да се спазва от всички на пътя, без изключение?

Когато си на пътя, бъди наистина там, но с всяка частица от себе си! Не случайно се казва „участник в движението“. Участвай в целия процес с ума, тялото и сърцето си сякаш всеки участник е твой родител, детето ти или много близък приятел. Бъди толерантен и никога не бързай. Със скорост 160-180 км/ч на магистралата ще стигнеш с 5 минути преди мен, която кара с ограничението. Хайде сега да се замислим - бихме ли заменили пристигането с 5 минути по-рано някъде за живота си?

Смяташ ли, че жените са по-отговорни шофьори или това е клише, мит?

Да, според мен категорично са по-отговорни. Обяснявам си го с това, че ние много по-рядко имаме нужда да се доказваме, както и сме по-предпазливи, пък дори и това понякога да се свързва със страх. От друга страна, лично при мен, много сериозен стимул да върна газта (да карам с по-ниска скорост – бел. ред.) е отговорността ми към семейството и въпросът какво ще им причиня, ако нещо се случи с мен.

Кой за теб е шофьор за пример?

Този, който винаги стига и се връща жив и здрав вкъщи при близките си и по време на този път не е застрашил живота на никой друг.

Какво би посъветвала по-младите, за които моторите са страст?

Бих ги посъветвала да си зададат въпроса „Искам ли да управлявам мотор?“ след 35-годишна възраст. Тогава човек е много по-улегнал и разумен, отколкото на 20.(усмихва се). Нека да изберат мотоциклет, който няма да ги подвежда да карат неразумно; ако искат да управляват пистов мотор, да вземат такъв, но да го управляват само на обезопасено място, т.е. писта, която е пригодена именно за такива цели; да поддържат машината си технически изправна; да не пестят пари от екипировка, защото това е единственото нещо, което ни пази; винаги да имат вода и нещо сладко в себе си и никога, за нищо не света да не консумират алкохол, ако ще шофират! Колкото и да звучи като клише... Не бързай! Не карай пил/а! Някой те обича и те чака да се прибереш жив/а и здрав/а вкъщи!

От какво не бива да се страхуваме?

Че няма нещо, с което заедно (Сдружението, близки, приятели) да не можем да се справим!

--

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти