Историята на едно обикновено английско момиче

Историята на едно обикновено английско момиче
Снимка: Thinkstock

Всеки месец на книжния пазар се появяват нови книги, голямата част от които са посветени на любовта, или казано иначе - любовни романи.

Някои от тях представляват наистина качествена литература, други стават безинтересни след първото прочитане или пък клишетата и липсата на литературна стойност се откриват още с първата страница.

Има обаче и неостаряващи класики, които никога няма да омръзнат и всеки път поразяват със силата на писателското перо. 

Точно такъв любовен роман е "Джейн Еър" на Шарлот Бронте. Новото издание е вече факт на книжния ни пазар, благодарение на ИК "Хермес".

Шарлот Бронте (1816–1855) е английска писателка и поетеса, една от сестрите Бронте, чиито романи поставят нови стандарти в английската литература. Нейните книги: "Джейн Еър", "Шърли" и "Вийет", я нареждат сред най-значимите романисти в световната литература.

Романите ѝ предизвикват истинска революция за времето си. За пръв път е разкрит емоционалният свят на жената, показана е любовта през нейния поглед.

"Джейн Еър" разказва историята на едно обикновено английско момиче, което отрано познава трудностите на живота. Останала сираче, Джейн е пратена от своята леля в интернат за сираци, известен със строгите си порядки и жестоко отношение.

Надарена с непримирим дух и силно чувство за собствено достойнство, Джейн не спира да се стреми към свободата. Когато заема място като гувернантка в едно богато семейство, Джейн се влюбва в господаря на имението. Любовта ѝ е споделена, а радостта ѝ – пълна, докато не открива, че мъжът на мечтите ѝ вече е женен. Озовала се на кръстопът, Джейн трябва да вземе съдбовно решение. Кое ще надделее: гласът на разума или повикът на сърцето?

"Джейн Еър" е отчасти биографичен роман, описващ трудности, с които самата авторка се е сблъсквала. Още с излизането си през 1847 г. романът се превръща в сензация и огромната му популярност продължава и до днес.

Изпълнен с дълбока емоционалност, силна чувственост и разтърсваща страст, "Джейн Еър" си остава един от най-великите любовни романи на всички времена.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти