Историята на българския био шоколад, който се грижи за нашето здраве, за околната среда и за обществото

био шоколад
Снимка: Личен архив

На пръв поглед какаовите зърна са една ценна и полезна храна! Изключително богата на антиоксиданти – най-вече флавоноиди – минерали, витамини и многобройни вещества, които вдигат тонуса на тялото и ума, тя в пълния смисъл на думата е една истинска супер храна. Разбира се обаче, както при всяка естествена природна суровина, дали крайният продукт ще бъде полезен или вреден, зависи изцяло от начина, по който тя се преработва и от съставките, които се добавят към нея.

Също така е съвсем логично, че когато едно дърво се отглежда без изкуствени торове, пестициди и инсектициди, плодовете, които то ще даде ще са много по-естествени и най-вече по-чисти. Това е и идеята на цялата БИО концепция – да регламентира чрез законова база какво може и какво не може да се влага в едно земеделие, което претендира да се нарича БИО и да създаде инструменти за контрол, чрез които това да може да се проверява и проследява.

био шоколад
Снимка: Личен архив

Но не само заради това ние избрахме да работим изцяло с доказани БИО сертифицирани суровини – както за какаото, така и за всичко останало, което влагаме в нашите шоколади. Овен здравето на крайните потребители, за нас беше също толкова важно здравето на хората, които работят на полетата. Защото те са тези, които в конвенционалното производство често трябва да пръскат с най-различни химикали, които в последствие поглъщат, вдишват или абсорбират чрез кожата си и съответно страдат от най-различни заболявания.

Използвайки само БИО суровини, ние подкрепяме все повече фермери да минат към този естествен и безвреден начин на земеделие, което се отразява положително както на здравето им, така и на естествения природен баланс.

био шоколад
Снимка: Личен архив

Но какво общо има шоколадът с обществото, освен че ни подхранва вкусово и емоционално? Проблемът тук е най-вече масовата експлоатация на детски робски труд – широко разпространена практика в Африка, от където идва около 70% от какаото, което се преработва на тази планета. Единственият начин да се предпазим от това, да подкрепяме тази неморална и грозна практика е, да сме съзнателни за това какви шоколади купуваме. Сертификатите FairTrade, Rainforest Alliance и UTZ до някъде гарантират именно липсата на такава експлоатация.

За нас от самото начало беше ясно, че не желаем да работим със суровина, до която детска ръка се е докосвала неволно и затова решихме много внимателно да подбираме с кого работим. Затова на този етап работим само с добре познати и реномирани доставчици на какао от Южна Америка, стараейки се да имаме колкото се може повече директен контакт с тях.

био шоколад
Снимка: Личен архив

Вземайки в предвид всички тези три аспекта – здраве, екология и общество – мисията ни обаче не приключва. Нашата цел от самото начало беше да създадем нещо ново, нещо различно, нещо уникално. Именно затова експериментираме с най-различни съставки от групата на супер храните и така създаваме съвсем нови вкусови преживявания, както гласи мотото ни – A new experience of Chocolate (Едно ново преживяване на шоколада).

Всички шоколади под бранда ни Benjamissimo и Happy Benjamino са максимално естествени, нерафинирани, био сертифицирани, свободни от алергени като глутен, соя и мляко. Но най-важното – старахме се максимално те да бъдат вкусни и чрез многобройните си видове – 25 на българския пазар – да има за всекиго по нещо, независимо дали обича тъмен, бял, млечен (постен) шоколад или дори такъв без захар. И така само за 3 години успяхме да стъпим на над 30 пазара на 5 континента и да покажем на света, че в България могат да се произвеждат вкусни шоколади на световно ниво.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти