Искам да се изгубя!

Биляна Траянова

Нека поиграем на една игра. Представете си, че се изгубите някъде из тропиците.  

Добре, нека не е из най-дивите територии, а някъде, където си личат следи от човешка дейност, и където вероятно има малки селища. Нека е ден от сухия сезон, вие сте с приятели и имате цялото време на света.

Днес това изгубване ни отвежда по пътеки, направени от слонове и каруци. Слънцето напича, но… такава му е работата. Преминаваме през оризища, кокосови плантации и традиционни зеленчукови полета.

Тук-там срещаме по някоя селска къща, скрита сред зеленината. По някое време може да поспрем и да попитаме за чай. Едва ли ще ни откажат. Чай да искаш в Шри Ланка...

Селските райони на острова са непозната територия. Туристите обичат плажа, хотелите, изобщо - удобствата. Но все повече пътешественици търсят нови емоции, тръгвайки по неотъпканите пътеки. Това сме решили да направим днес.

Защо? Защото, за да знаеш, че си бил някъде, трябва да си надзърнал как живеят местните.

Реките и езерата на Шри Ланка се раждат в централните планини. От там те се спускат към равнините и се сливат с морето.

Реките обикновено са неплавателни във високите части и водите им се спускат бързо и турбулентно през силно ерозирани пасажи към равнините долу. Много реки се спускат над стръмни скали, образуващи зрелищни водопади.

В по-ниските им части реките текат бавно през крайбрежни заливаеми територии и делти.

Шри Ланка няма естествени езера. Големите резервоари са язовири край реките. В допълнение, серия от малки язовири, са разпръснати из северните и централните равнини, съхраняващи вода по време на сухия сезон. Някои от резервоарите са построени преди повече от 2000 години.

Снимка: netinfo

Голяма част от Шри Ланка е суха и има само няколко постоянни реки. Въпреки това, "влажната зона" в югозападния регион се характеризира с многобройни реки, които извират във високите планини на централната част на острова.

Тези различни речни басейни са дом на ендемични популации от водни растения, миди и риба.

Снимка: netinfo

Пред нас се простира красиво езеро - едно от многото, създадени от човешка ръка… Водната повърхност е покрита с растителност. За да продължим по пътя си, трябва да преминем през езерото. Наемаме си лодкари. Лодките изглеждат стабилни. А и изобщо не подозираме, че във водите може да има изненади. Разчитаме на това, че можем да плуваме, но достатъчно ли е за езера като това?

Снимка: netinfo

Взирайки се, откриваме, че повечето листа са на лотос. Свежо зеленият им цвят е привличащ. Как листата на лотоса са винаги чисти и сухи, макар да са непрекъснато във водата на езерото?

Снимка: netinfo

Дори да се е задържала някоя капчица върху лотосовия лист, само при накланянето му, тя се плъзва и се слива с езерото без да остави и следа, и същевременно улавяйки всяка прашинка. Сферичните капки имат много малък контакт с повърхността, привличат замърсяванията и падайки надолу оставят листата на лотоса идеално чисти.

Снимка: netinfo

Това е свойството, наречено от учените "Ефект на лотoса". Изключително силното отблъскване на вода или суперхидрофобност се дължи на  сложната микро и наноскопична структура на повърхността.

На пръв поглед листата на лотоса изглеждат гладки, а в действителност са със силен релеф - покрити са с наноструктури, образуващи въздушни възглавнички, по които течностите се стичат без да могат да проникнат и неравната повърхност на лотоса винаги остава идеално чиста. Учените с изненада установяват, че не само гладката повърхност може да бъде чиста.

Снимка: netinfo

На шега или наистина вече сме се изгубили във вътрешността на Шри Ланка, далеч от градове и пътища. Не забравяйте, че по тези места няма мрежа и може да останете без телефон и Интернет за няколко часа. Ще съумеете ли да преминете езерото, в което се оказва, живеят крокодили? Със сигурност ще напича силно, а вие сте си забравили шапката. Ще ви хрумне ли да си направите шапка от лотосов лист?

Снимка: netinfo

Ако все пак преминете езерото с крокодилите и се озовете в малко селце, скрито сред кокосовите палми, как ще ви посрещнат местните? Ще бъдете ли добре дошъл? Ще се осмелите ли да хапнете от техните гозби и знаете ли какво ядат?

Снимка: netinfo

Ето на това се казва приключение! Приключение, което така добре ще ви разтърси, че ще искате още много такива.

Какво се крие край неотъпканите пътища на Шри Ланка?

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти