Интервю с Теодора Духовникова за Edna.bg

Теодора Духовникова
Снимка: AVON

Мария Николова

Edna от любимите ни актриси се включва в благотворителната инициатива на AVON – "Говори открито срещу домашното насилие". Кампанията се провежда в България за четвърта поредна година и цели да привлече общественото внимание към проблема и да набере средства за подпомагане жертвите на домашно насилие чрез продажба на благотворителни продукти. 100% от приходите се заделят във фонд, с който тази година AVON ще подпомогне кризисен център в Димитровград за жени и деца, пострадали от домашно насилие.

Като част от кампанията, на "Фейсбук" страницата на AVON България стартира и специална апликация, в която всеки съпричастен към каузата може да публикува своя снимка с продукт от синята серия. Апликацията "Сложи си обица на ухото! Нека заедно спрем домашното насилие!" дава възможност да наблюдаваш в реално време приноса си към жертвите на домашно насилие.

Какво те подтикна да бъдеш едно от лицата на кампанията на AVON "Говори открито срещу домашното насилие"?

- Напоследък ставам все по-тревожна на всякакви социални теми. Плаши ме липсата на емпатия у нас, плаши ме липсата на общество. Вярвам, че ако успеем да се обединим в името на благородни каузи, ще живеем по-леко, по-спокойно. Особено, когато държавата я няма на много фронтове.

Ти си актриса, творец, човек на изкуството. Каква е ролята на Edna такава личност в подобна кампания и с какво ти самата допринасяш за нейното популяризиране и успех?

- Темата за насилието - физическо или психическо, унижението, страхът и всичко това, обвито в мълчание, е шокираща! Дразни ме, че нашето общество не говори открито за жертвите, освен ако не са от бедствия и катастрофи. Медиите се занимават единствено с щастливите мигове на известните. Но днес около нас има и много болка и отчаяние. Стотици хиляди жени и деца са малтретирани и изпитват ужас да се приберат вкъщи.

Познаваш ли жертви на домашно физическо или психическо насилие?

- Да. Едната е от по-крайните квартали на София, а другата – от провинцията. И това е показателно, че в по-малките градове битува ужасната мантра "Каквото става вкъщи, си остава вкъщи" – този ужасен страх какво ще си помислят другите.

А какъв съвет би дала на хората, които се страхуват да признаят пред себе си, околните и света за потисника вкъщи?

- Да търпиш такава болка и страх за себе си и за детето си - не е тих героизъм! Това е доброволен отказ от правото ти на добър и достоен живот за теб и за децата ти.

Възможно ли е тази кауза да бъде осъзната по-успешно от обществото, ако в театъра и в киното темата за домашното насилие присъства по-често? Какво е твоето мнение?

- Да започнеш да говориш открито за проблема е първата малка, но и важна крачка към това да пожелаеш да го промениш! Когато чуваш страховете си изговорени и от други, започва по-малко да те е страх.  Не е срамно да си слаб, да имаш проблем! Срамно е да не искаш да го промениш.

Как мислиш, как подобен призив може да достигне до още повече хора и да помогне на тях и техни близки, засегнати от този глобален проблем?

- Надявам се с кампанията "Говори открито срещу домашното насилие" да сме намерили правилния подход, който е основно общуването, дискусията. Резултатите вече се виждат – предизвикахме много коментари по темата, хората споделят мнението си, изказват подкрепата си и проявяват желание за разрешаване на проблема. Разбира се, има и по-недоверчиви хора, които се съмняват в успеха на инициативата, но вярвам, че с времето ще успеем да убедим и тях.

* * *

Ако сте сред жертвите на домашно насилие, не се колебайте да потърсите помощ! На сайта на Алианса срещу домашно насилие - www.alliancedv.org можете да откриете контактите на центровете, работещи за защита и превенция срещу домашното насилие.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти