Интересни факти за Свети Валентин

Интересни факти за Свети Валентин
Снимка: Thinkstock

Знае се, че празникът на Свети Валентин е католически, а ние си имаме на същата дата Трифон Зарезан. И настина е чудесна комбинация честването на любовта и виното да се случват на една дата. 

Днес ще ви запознаем с няколко интересни факти за самия светия Валентин. Известно е, че той е бил изгорен на клада в края на 3 век сл. Хр., но ето още подробности за него:

*Свети Валентин, на който е посветен празникът, всъщност може би са двама различни мъже

Официално признат от римокатолическата църква, Свети Валентин е починал около 270 г. сл. Хр. В текстове от 15 век той е описван като храмов свещеник, който бил изгорен на клада близо до Рим от император Клавдий II, защото венчавал християни.

Според друг източник, Валентин бил епископ на Терни, изгорен на клада в покрайнините на Рим. Заради общите моменти в източниците, се смята, че текстовете се отнасят за един и същ човек.

През 1969 г. католическата църква преустановява литургичната почит към него, въпреки че името му остава в списъка с официално признатите светци.

*Има десетина Св. Валентин и един папа

Светецът, който почита голяма част от света, официално е известен като Свети Валентин от Рим, за да бъде различаван от другите десет светци с това име. Заради популярността на името през 2-8 век, което от латински означава ценен, силен, мощен, има и други мъченици със същото име.

Официалният римокатолически списък на светците показва, че съществуват около 12 светци с името Валентин или негови вариации. Най-скоро провъзгласен за блажен в Св. Валентин е Берио-Очоа, испанец с доминикански произход, пътувал до Виетнам, където служи като епископ.

Папа Йоан Павел II го канонизира през 1988г. Съществува дори папа Валентин, за който се знае, че е служил само 40 дни около 827 година.

*Валентин е покровител на пчеларите и епилепсията, както и на много други неща

Дори и след смъртта си, светците имат натоварен график. Свети Валентин има доста широки правомощия. Хората го молят за помощ в любовния живот, отглеждането на пчели и при епилепсия, както и при чума, припадъци и пътуване. Логично, той е покровител и на обвързаните и брака.

*В Рим може да бъде видян черепът на Свети Валентин

Украсеният с цветя череп на светеца може да бъде видян в базиликата Санта Мария в Рим. В началото на 19 век при разкопки в катакомба близо до Рим са открити останки и други реликви, свързани със Свети Валентин. Мощите на светеца са разпръснати в църкви по целия свят. Части от скелета му има в Чехия, Ирландия, Шотландия, Англия и Франция.

*Свети Валентин може би е измислен

Средновековният английски поет Джофри Чосър често си позволявал волности като представя историите в поезията си като истински. Преди създаването на поема на Чосър от 1375 г. няма документирано почитане на светеца.

В творбата си Parliament of Foules той свързва традициите на рицарската любов с честването на празника на Свети Валентин - асоциация, която не съществува преди написването на известната поема.

В творбата се говори за 14 февруари като ден на птиците и хората, които се събират, за да намерят спътник в живота. Написвайки "Ето затова е изпратен Свети Валентин/ за да може всеки да открие своята половинка", той може би е измислил празника, който познаваме днес.

*Може да празнувате Свети Валентин няколко пъти в годината

Заради много светци с името Валентин в списъка на римокатолическата църква, може да празнувате празника, посветен на светеца няколко пъти в годината.

Освен на 14 февруари, може да отбележите деня на Свети Валентин от Витербо на 3 ноември, или на 7 януари, когато е денят на Свети Валентин от Реция.

Жените могат да почетат единствената жена сред светците с това име, девицата Света Валентина, която била убита в Палестина на 25 юли 308 г. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти