Създадено за Next Level

Интелигентността на тялото или как умът и тялото ти могат да работят в твоя полза?

Интелигентността на тялото или как умът и тялото ти могат да работят в твоя полза?
Снимка: iStock/Getty Images

В днешния свят, където физическата активност и здравословният начин на живот стават все по-важни, хиляди хора се питат как да съчетаят фитнеса с менталното си развитие и благосъстояние.

Споделяме ви как движението подобрява когнитивната функция, концентрацията и емоционалното благополучие. Като бонус даваме и няколко съвета как да включите фитнеса в ежедневието си, за да подобрите физическата и менталната си форма.

Какво всъщност е интелигентността на тялото?

Интелигентността на тялото е способността ни да сме осъзнати за нашето тяло, да го разбираме и контролираме по ефективен начин. Тази форма на интелигентност включва осъзнаване на физическите усещания, движенията и връзката между тялото и ума. Когато имаме висока степен на телесна интелигентност, сме наясно със своите нужди от спорт, балансирано хранене и почивка.

Как фитнесът подобрява когнитивната функция на мозъка?

Снимка: iStock/Getty Images

Има редица изследвания, които доказват положителната връзка между фитнеса и когнитивната функция. Физическата активност повишава притока на кръв и кислород към мозъка, което подобрява неговата работа. Това води до по-добра памет, по-висока концентрация и повишена способност за решаване на проблеми. Редовните тренировки във фитнес залата и извън нея спомагат и за задържането на вниманието върху дадена задача за по-дълъг период от време.

Влияе ли фитнесът на емоционалното ни благополучие?

Физическата активност не само подобрява физическата ни форма, но и влияе положително върху нашето емоционално благополучие. Когато тренираме, мозъкът ни отделя хормоните на щастието - ендорфините. Тези хормони допринасят за намаляване на стреса, подобряване на настроението и повишаване на самочувствието. Редовната физическа активност намалява депресията и тревожността - широко разпространени проблеми сред младото поколение.

Как да съчетаваме тренировките за тялото и ума в ежедневието си?

Снимка: iStock/Getty Images

1.Изберете тренировки, които стимулират мозъка

Такива тренировки са например аеробиката, танците или бокса. Тренировките от програмата Les Mills, като BodyPump или BodyCombat, които можете да откриете във всички Next Level зали в София, също изискват изпълняване на движения от определена хореография. Всички тези активности повишават координацията, чувството за ритъм и паметта.

2.Комбинирайте физическа активност с предизвикателства за мозъка

Можете да слушате аудиокниги или подкасти по време на тренировки, за да съчетаете двата аспекта. Това ще ви помогне да обогатявате познанията си в дадена сфера, докато влизате във форма след лятната отпуска.

3.Практикувайте медитация след тренировка

Медитацията успокоява съзнанието и повишава осъзнатостта - къде сме в дадения момент, как се чувстваме, какво ни предстои. След физическа активност, тялото ни е релаксирано, което прави медитацията по-лесна и ефективна.

Откраднете си няколко минутки, за да успокоите съзнанието си след тренировка в релакс зоната или сауната в някой от клубовете на Next Level. Достъпът е напълно безплатен с фитнес абонамент или вашата MultiSport карта.

Как да поддържаме постоянството си във фитнес залата?

Снимка: iStock/Getty Images

1.Създайте си график

Планирайте времето за фитнес в ежедневния си график. Направете го приоритет и отделете специфично време за тренировки - сутрин преди работа или пък вечер, след като сте свършили всички останали ангажименти. Фиксирайте часа и си кажете - “Това е време за мен и моето по-добро Аз!”. Много скоро, когато започнете да виждате положителните резултати, това ще се превърне в любимото ви време от деня.

2.Намерете начини да се движите повече, не само във фитнеса

Използвайте стълбите, вместо асансьора, разходете се по време на обедната почивка или използвайте велосипед за пътуване до работа. Това са малки навици, които ще стимулират работата на организма ви и ще повишат мотивацията ви за тренировка.

3.Правете разнообразни тренировки

Променяйте периодично рутината си, опитвайте нови типове тренировки или посещавайте групови занимания. Във верига фитнеси Next Level можете да тренирате както индивидуално на първокласно TechnoGym оборудване или в някоя от функционалните зони, така и да изберете групово занимание от календара. Когато постоянно изненадвате тялото си с нови движения и натоварване, по-лесно ще поддържате по-високи нива на мотивацията.

4.Намерете подходящ партньор

Снимка: iStock/Getty Images

Тренировките с приятел или партньор са по-забавни и по-ефективни. Споделете целите си и работете заедно към тях. По този начин и възможността за фалшиви извинения за пропускане на тренировка намалява.

Фитнесът и интелигентността на тялото имат невероятни ползи за здравето ни, както и за умственото ни развитие и цялoстното качество на живот. Започнете да интегрирате физическа активност във вашата рутина още днес и ще видите промени както в тялото, така и в ума си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти