Имате право на отпуска за празниците на всяка вяра

Имате право на отпуска за празниците на всяка вяра
Снимка: Thinkstock

Попитахте ни трябва ли да доказвате факта, че изповядвате вероизповедание, различно от източноправославното, за да ви бъде разрешен по ваш избор отпуск за дните на религиозни празници.

Трябва да знаете, че на работниците и служителите, които изповядват вероизповедание, различно от източноправославното, работодателят е длъжен да разрешава по техен избор ползването на част от годишния платен или неплатен отпуск за дните на съответните религиозни празници.

Тези дни не може да бъдат повече от броя на дните за източноправославните религиозни празници.

За официални почивни дни в закона са посочени следните източноправославни празници: 24 декември – Бъдни вечер, 25 и 26 декември – Рождество Христово, Велики петък, Велика събота и Великден – неделя и понеделник, които в съответната година са определени за празнуването му.

Дните за религиозните празници на вероизповеданията, различни от източноправославното, се определят от Министерския съвет по предложение на официалното ръководство на съответното вероизповедание.

Законът не изисква да се докаже, че работникът или служителят изповядва съответно вероизповедание. Но няма и пречка работникът да представи документ, от който да е видно, че изповядва съответното вероизповедание или принадлежи към съответна религиозна общност.

Справка:

Член 154, чл. 173, ал.4, 5 и 6 от Кодекса на труда

Екипът на КНСБ

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти