Специално

Има ли бъдеще след 40?

Има ли бъдеще след 40?
Снимка: iStock/Getty Images

Ставаш на 40 и какво? Започват да те заливат реклами за кремове против бръчки, над главата ти надвисва сянката на Гинко билоба, а жена с движенията на Робокоп ти подава от екрана мазило за здрави кости и стави. Някой на твое място веднага би изпаднал в кризата на средната възраст, но не и ти. И въпреки че детето те смята за древна вкаменелост само защото ЕГН-то ти започва с осмица, ти се чувстваш изпълнена не само с живот, но и с мечти и амбиции.

Проблемът е, че си малко отегчена. Тежат ти не годините, а ежедневието. Дошло ти е до гуша от въртележката от 9 до 6 в службата. Защото не искаш да служиш на „службата“, а искаш да работиш за хората в името на някаква смислена кауза, различна от това да си получиш заплатата на първо число. Искаш предизвикателства, вдъхновение и удовлетворение. Но къде ще ги търсиш тепърва на 40? А-ха да се подхлъзнеш и ретроградният Меркурий да те повлече към бездната на средната възраст, когато осъзнаваш, че ти трябва спешна променя. Отиваш на фризьор.

Точно навреме

Седиш на стола в салона и докато чакаш боята да хване, небрежно се шляеш нагоре-надолу из нета. Изведнъж погледът ти попада на един материал, който привлича вниманието ти. Зачиташ се - „банка с 30-годишна успешна история“, „топ работодател“ и първата ти работа е да си представиш сухари в костюми, но все пак снизходително решаваш да дадеш шанс и продължаваш нататък. „Иновативен подход“, „отбор от съмишленици“, „инвестираме в таланти“, „споделяме каузи“, „създаваме бъдеще“… Бъдеще. Точно от това имаш нужда в момента – да покажеш на себе си и на другите, че имаш бъдеще. Нищо, че си на 40. Танчето (фризьорката), с типичната си прозорливост, веднага усеща, че си се отнесла нанякъде и започва да те разпитва за децата, за работата. Без да се усетиш, изричаш на глас едно: „Ами тъкмо мисля да я сменям…“. Няма как, вече си разкрита, затова споделяш с нея терзанията си. Споменаваш ѝ, че социалните мрежи току-що отново са ти прочели мислите и са ти предложили работа в банка, а Танчето ти връща жеста като ти споделя, че има клиентка, която работи точно в тази банка и е много доволна. Разбира се, на Танчето напълно може да се вярва, но ти все пак предпочиташ сама да проучиш що за банка е точно тази банка.

Снимка: iStock/Getty Images

Точно намясто

Бързо се ориентираш, че говорим за банка с амбиции и доста постижения. Разбираш, че явно колекцията им от награди се запълва постоянно: международни и национални награди за топ работодател, най-добра банка в това, най-добра в онова, в трето и в пето. „Банка на годината“ – ами как иначе. Четеш за нововъведения, от които може свят да ти се завие: създали първия банков чатбот, измислили първия спестовен жилищен кредит, направили метална кредитна карта, пуснали банкова апликация, която превръща телефона в ПОС терминал и още, и още. Но от всичко най-много ти харесва обещанието, че светът се върти около човека, за да се чувства той оценен и обгрижен. Това, че се гледа потенциала му, а не с коя цифра започва ЕГН-то. Дали може да мисли. (Пред)чувства. Помага. Да постига резултати, но и да застава зад каузи. Да бъде част от отбора…

Снимка: iStock/Getty Images

Точно за теб

Ех, става ти едно мило – хем се размечтаваш, хем се амбицираш. И не, не е от хормоните, както би си помислил някой. Просто имаш чувството, че точно там ти е мястото. И в този момент се осмеляваш да помислиш, че „възможности“, „развитие“, „екипност“ не са просто красиви думи. Ето че е трябвало да станеш на 40, за да си дадеш сметка, че има много начини да промениш бъдещето си. И един от тях е, като избереш нещо съвсем различно – да работиш в банка. И то в една определена - Пощенска банка. Затова пускаш CV и мотивационно писмо на careers.postbank.bg и си казваш: Добре че съм на 40.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти