И България си има "Стоунхейндж"...

И България си има "Стоунхейндж"...
Снимка: netinfo

Мнозина от нас мечтаят да видят с очите си археологически находки от древни цивилизации по света, ала знаете ли, че такива има на неподозирани места... Дори и в България!

Ако сте искали да посетите "Стоунхейндж" в Англия, припомняме ви, че такъв кромлех, какъвто представлява удивителния каменен кръг на британска земя, има и в нашата страна, съвсем близо до нас...

Той се намира до село Долни Главанак, община Маджарово, а в галерията ни ТУК можете да разгледате повече снимки на това удивително кътче от родината.

Археологическо проучване показва, че кромлехът е изграден около 8-6 век пр. Хр. и е функционирал през доста дълъг период, тъй като край него са открити артефакти от Средновековието.  

Става известен на широката общественост през 1998 г. Кромлехът е древно култово съоръжение, изградено от големи каменни блокове, наредени в кръг или в няколко концентрични кръга, които могат да достигнат до 100 метра в диаметър.

Най-известните кромлехи в света са Стоунхендж, в Англия и Карнак, в Бретан. Самото име – кромлех, идва от бретонския език, където crom означава кръг, а lech — камък.

Археологическото проучване на кромлеха показва, че е изграден през втората фаза на ранно-желязната епоха и е функционирал дълъг период от време - религиозни обреди са били извършвани и през късно-желязната епоха, а има находки и от Средновековието.

Установеното предпочитание към върховете у родопските траки се потвърждава от сведението на Херодот за тракийското прорицалище на Дионис, което се намира на "най-високата планина".

>>> Вижте повече снимки на българският "Стоунхейндж" >>>

Планината в древните религиозни вярвания олицетворява центъра на космоса и се възприема като връзка между земята и небето, а планинският връх е мястото, обитавано от боговете.

Разположените на връх култови места не са изолирано явление в културните традиции на Източното Средиземноморие, подобни планински светилища са засвидетелствани от ІІ хил. пр. Хр. в Егейския свят и тяхното функциониране не прекъсва през следващите хилядолетия.

Снимка: netinfo

Южно от основното съоръжения на кромлеха има още две по-малки ритуални съоръжения, в които са открити погребални ритуални предмети.

Освен този най-запазен кромлех при Долни Главанак са известни още няколко - единият е разкопан от Георги Китов при с. Старо Железаре, близо до култовия център около Старосел (не е консервиран и в момента е в окаяно състояние), другият, който досега не е изследван, е южно от с. Визица, Странджа, както и още един запазен във формата на полукръг около централна скала непосредствено в подножието на върха-светилище Турската Куля източно от Белинташ.

>>> Вижте повече снимки на българският "Стоунхейндж" >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти