Хората сме създадени, за да живеем в двойки

Хората сме създадени, за да живеем в двойки
Снимка: netinfo

Присъща черта на хората е стремежът към установяване на близки взаимоотношения.

Според теорията за привързаността, нуждата на възрастните от подкрепа по време на трудна ситуация и усещането за комфорт са същите водещи сили, които провокират бебето да търси топлината на майка си. Това поведение е много логично и се мотивира с оцеляването ни.

Също така е свързано със здравето и благополучието. Има редица проучвания, които единодушно заключват, че хората, които живеят в партньорски отношения са значително по-здрави, по-продуктивно реагират в стресови ситуации и значително по-добре се справят с трудности. Връзките ни помагат и за подобряване на личностната ни самооценка и себевъзприятие.

Подкрепата в личен план допринася съществено за добрите резултати в социален и професионален. В този смисъл намирането на половинка решава една трета от задачите на един зрял човек.

Старите хора са прави като казват, че най-важно е как ще се ожениш… В днешно време това си остава вярно, с тази разлика, че не е нужно съюзът да е скрепен от брак непременно.

Любовта обаче не е константа и претърпява съществено развитие. За щастие тя не е нещо, което идва и си отива, без значение от това какво правим. Тя е под нашия контрол и макар че не е еднаква в различните етапи от една връзка, има какво да направим, за да я съхраним.

В основата на дълготрайните връзки е разбирането.

Когато отношенията в една връзка са базирани върху стабилната основа на любовта, но с времето започват да се случват пропуквания в комуникацията, вероятно става въпрос за грешка в превода. Или иначе казано не успяваме да обясним на партньора си какви са истинските ни нужди и емоции.

В емоционално фокусираната терапия терапия се говори за два типа емоции – първични и вторични.

Първичните са страх, тъга, отхвърляне, самота... Но тези емоции се възприемат от обществото като прояви на слабост и затова сме свикнали с години да ги потискаме и да не ги разпознаваме и изразяваме. Вместо тях използваме силните емоции, а именно вторичните, които се явяват като реакция на първичните емоции, които изпитваме. Това  са гняв, агресия, раздразнителност, неудовлетвореност. Те ни провокират да бъдем нападателни, обвинителни и критични към партньора си. Или пък да проявяваме пасивна агресия, чрез безразличие и липса на реакция и отношение. Така ставаме изискващи и нападателни към другия, а той от своя страна се засяга и не разбира къде е проблемът и защо каквото и да прави никога не е достатъчно.

Този порочен кръг може задълго да ни остави загубени в превода да се чудим какво не е наред с нас или с партньора ни и в крайна сметка да разклати иначе здравата връзка помежду ни.

Така че на първо място, за да съхраним любовта си трябва да има разбиране.

Също така и разнообразие.

Но то може да се окаже и ключът от кутията на Пандора, ако не бъде разчетено по правилния начин. Ето защо много хора намират пътя към половинката си, чрез трети човек. Разбира се, че не изневярата е това, което трябва да внесе разнообразие в семейния живот, но в редица случаи точно това се случва. Болката и обидата от предателството рядко се превъзмогват напълно и в удобен момент се проявяват в отношенията. Затова разнообразие трябва да има, но то трябва да се търси в различни занимания – заедно и по отделно, изживявания, които не накърняват по някакъв начин чувствата или достойнството на другия.

Разнообразие може да се постигне и чрез промяна в перспективата.

В динамиката на делника се случва така, че половинките спират да си обръщат внимание и започват постепенно да се приемат за даденост един за друг. Това, разбира се, е нормално, но ако тази прогресия не бъде прекъсвана от време на време може да се окаже сериозен прът в колелата на връзката. Затова е добре да имате възможност да видите партньора си от друг ъгъл. Докато е на работа, когато отстоява позиция, когато реагира в различна ситуация.

Ефектът би бил наистина голям, ако уловите мъжа си в момент на успех. Успехът привлича жените неустоимо. Той е това, което е за мъжете красотата – първосигнален провокатор на желание. Но трябва да знаем, че той е временен и повърхностен, точно както и красотата. Затова не бива да го включваме в приоритети си по отношение на избор на партньор, както и да разчитаме на него след това.

Просто от време на време е добър начин да си припомним колко е чудесна половинката ни всъщност. 

Aвтор: Биляна Котева

Консултант на материала е Елена Кръстева, психолог и психотерапевт, специализиран във фамилна терапия и терапия на двойката

Припомнете си:

Кога жената среща Единствения?

Подпалките на любовта

Вредят ли ни дългите връзки или не

Да спрем да се влюбваме "бързо и яростно"

Ни напред, ни назад

Смелите и истински мъже да вдигнат ръка

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти