"Хората имат нужда да говорят за тъгата"

Георги Господинов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Писателят Георги Господинов получи наградата "Цветето на Хеликон", предаде БГНЕС.

Романът "Физика на тъгата" на Георги Господинов е най-продаваната книга от 12-те номинирани през 2012 за литературната награда "Хеликон" за нова българска художествена проза.

По традиция наградата "Цветето на Хеликон" се дава на 23 април – Международния ден на книгата. За самия писател обаче е необяснимо как романът му се превърна в една от най-продаваните български книги.

"Физика на тъгата" е тежък роман, роман за тъгата, а тъгата не продава, продават други неща. Няма сценарий по този роман, няма да има сериал по този роман, но явно темата вълнува", каза той минути преди да вземе наградата.

"Това, което се случи след "Физика на тъгата", бяха "Невидимите кризи", това, което видяхме на Орлов мост. Хората имат нужда да говорят и за тъгите. Този роман се случи първо в мрежите, във "Фейсбук", в блоговете на млади хора и това е другото изненадващо за мен.

Аз писах този роман за хора на моята възраст, които имат тази памет. Това е роман за 20 век, за минотаври, квантова физика, а 22-25-годишни хора се развълнуваха от този роман и аз нямам обяснение за това, но това е прекрасно", добави той.

След "Физика на тъгата" се подреждат "Ной дава последни указания на животните" на Калин Терзийски (Сиела), "Господ слиза в Атина" на Александър Секулов (Сиела), "Името" на Христо Карастоянов (Жанет 45). Именно романът на Христо Карастоянов грабна наградата "Хеликон" за миналата година.

В началото на церемонията по връчването на наградата министърът на културата Владимир Пенев подчерта, че е изключително важно книгите да не стоят само по рафтовете на книжарниците и библиотеките, а да се случва четенето.

"Често се случва литературни произведения да се произнасят от сцената, но е по-важно интимното преживяване между автора на книгата и четящия", каза още министър Пенев.

Освен "Цветето на Хеликон" днес бяха връчени още няколко награди.

Журито на националния конкурс "Рашко Сугарев" връчи четири награди за къс разказ, публикуван в пресата или в книга на белетрист до 35 години, който се реализира с подкрепата на НДФ "13 века България".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти