Хич да не ти пука

Хич да не ти пука
Снимка: Weheartit

Рая Синева

Харуки Мукарами казва: „Да приемаш нещата твърде сериозно, е сериозна загуба на време“. Перифразирано по моему: „Животът е прекалено кратък, за да ти пука за щяло и нещяло“. Във време, когато нервите са лимитирана серия, а нещата, които ти вдигат кръвното, не си знаят бройката, здравословният непукизъм се оказва една от най- смислените житейски философии.

Правилото „Опростявай! Опростявай! Опростявай!“ всячески се опитва да ни припомни, че нищо не е толкова драматично, колкото изглежда, че животът не е толкова сложен, колкото се опитваме да го изкараме, и че умението да казваш „Майната му“ автоматично те спасява от излишни сълзи, сополи и вайкания.     

Гаджето те е зарязало? Да не ти пука. Ще си намериш ново, по-добро. Нямаш си гадже? Още по-добре! Уикендите в изсулени гащи, с коса а ла кошница и неепилирани крайници са ексклузивно твои. Имала си кофти ден на работа? Голяма работа. Да не мислиш, че след месец някой ще си спомня за обърканата формула в горния десен ъгъл на ексела?

Провалила си се в нещо – да не ти пука. Ще опиташ отново и ще си имаш едно наум. Някой е казал нещо лошо за теб – да не ти пука. Не може да се харесаш на всички. Разочаровала си се – е, и?! Скоро ще има за какво да се зарадваш. Направила си грешка – да не ти пука. Така се учи човек. Качила си няколко килограма? Майната им – ще ги свалиш. Брад и Анджелина са се разделили?! Е, не, не може да мислиш и за тях.

Да не ти пука за нищо, което само след месец ще бъде пренебрежително маловажно. Всяко тюхкане е излишно, всяка драма – ненужна. В този твърде кратък живот са важни две неща – да бъдеш над нещата и да не губиш кураж. Куража да продължаваш напред смело, уверено и със здравословна доза непукизъм. Да подминаваш всички онези проблеми, които съзнанието ти е хиперболизирало до неузнаваемост, а които всъщност са еееййй толкова мънички.

И не, принципът „да не ти пука“ не е форма на безотговорност. Той е онази житейска философия, която те учи да отсяваш плявата от истински смислените неща. Кара те да виждаш трудностите не като препъни-камък и повод за мрънкане, а като предизвикателство с потенциал за трамплин. Онзи отрезвяващ шамар, който крещи с пълно гърло: „Днес си тук – утре те няма. Спести си излишната драма!“.

Или както обича да казва баба ми: „Да сме живи и здрави! Другото са бели кахъри“... за които какво? Хич да не ти пука.

Прочетете още:

Ако любовта не се случва, означава ли това, че не я искаме достатъчно

Да си ожулим колената преди да ожулим сърцата си

Хей, секси, всичко е любов

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти