Халотерапията в солна стая, която ми помогна да се справя с алергията си

Халотерапията в солна стая, която ми помогна да се справя с алергията си
Снимка: iStock

Сигурно не съм ви споделяла за една от основните причини да спра да записвам песни и да прекратя изявите ми „на живо“, свързани с музиката. Да, основното беше, че станах майка и исках да насоча енергията ми към отглеждането на бебето и да не пропусна всеки един миг, който няма да се повтори. Но то кое време от развитието на децата ни ни се иска да изпуснем?

Има и друга причина, която се появи веднага след първото раждане, и тя именно успя да ме отдели от музиката и по-специално от моята музика за по-дълъг период.

Почти веднага след раждането започнах да говоря носово. Сякаш промяната на костната ми система засегна и вътрешността на носа ми. Първо все си мислех, че съм настинала, защото беше свързано и с кихане, постоянни секрети и затруднено дишане. Беше ми трудно да правя записи, а когато започнах да преподавам йога, се налагаше постоянно да обяснявам, особено на бременните и майките с деца, че няма да ги заразя, защото не съм болна. Десетките изследвания, които направих, доказаха, че имам изкривена носна преграда, алергичен ринит или алергия, но не и към какво.

Снимка: Salt&Art;

Когато сте алергични, като мен, или с изкривена носна преграда, но не искате да си правите операция на носа, не искате и да се тъпчете повече с лекарства с антихистамини и кортекостероиди години наред, сигурно ще започнете да търсите алтернативни методи за лечение или поне облекчаване на симптомите. При мен нещата станаха толкова зле, че развалиха съня ми. Освен, че не можех да дишам, се чувствах недоспала, защото се будех по няколко пъти през нощта от кихане, ей така както си спя.

И така я карах, докато през 2017-та покрай едно представяне на първата ми „Вълшебна книжка“ в солна стая, след един единствен 30-минутен сеанс забелязах облекчаване на симптомите ми. Седмица по-късно преместих детската ми Тананикаща йога там и след по-малко от година ежеседмични посещения покрай работата ми, спрях да приемам медикаменти и започнах отново да записвам песни без да отлагам записи според състоянието ми. Оттогава досега всяка настинка изкарвам „на крак“. Затова съм сигурна, че йогата и солните инхалации ми помогнаха много. Халотерапията помага и на децата ми да преминат по-бързо вирусите или да изкарат т. нар. задна хрема бързо.

г
Снимка: iStock

Убедих се, че ползите от нея са много. Моят решен проблем е само малка част от тях. А когато ги съчетаете с релаксираща музика, подходящи движения и упражнения за дишане, получавате формула за здраве, радост и качествен живот и хармония.

Затова заедно с партньорката ми Антоанета Илиева - също майка, търсеща алтернативни работещи методи да лекува децата си, се вдъхновихме да направим солни стаи и йога практики с включена солна инхалация. В него внедрихме и първата въздушна йога с хамаци в България с добавена стойност - халотерапия. Допитахме се до много специалисти за перфектното й изграждане. Помогна много и работата ми в солната стая преди това.

Снимка: Salt&Art;

Алергичният ринит, всички видове алергии, сенна хрема и много други, с които човек е станал чувствителен към какво ли не, и най-вече към мръсния софийски въздух, се срещат все по-често. Носната ни лигавица и синусите се възпаляват постоянно. Появява се усещане за течащ или запушен нос, очите ни сълзят, а понякога сърбят. Секретът, подобен на слуз, започва да се стича назад и да дразни гърлото ни.

Халотерапията (инхалацията със суха пречистена сол) действа, защото частиците проникват при вдишването в носа, изсушават слузта и разширяват дихателните пътища, с което ускоряват оттичането на секрета. С антибактериалните си средства солта убива бактериите и лигавицата отбъбва.

Микрочастиците сол се разпръскват в солните стаи от вентилатора на халогенератора, докато вие се отпускате, четете, слушате музика, спите или медитирате. По време на сесията децата ви могат да играят, като на пясъка до морето, а през това време солта да работи за отстраняване на слуз от дихателните пътища и токсини от белите ви дробове. Дори и профилактично, инхалациите пoдобряват устойчивостта на организма при срещи с вируси и бактерии, както и към различни алергени.

г
Снимка: iStock

Колко често трябва да посещавате солната стая при алергия?

Индивидуално е. Така както със всяко нещо. Зависи от състоянието ви, от това как точно на вас ви повлиява. Аз, щом усетя, че алергията ми се влошава, влизам за 1 сесия. Ако изпусна този момент, са ми нужни поне 3-4 процедури, докато върна обичайното си състояние и започна да дишам нормално. Много зависи и колко често ходите на планина. Там има наситено съдържание на отрицателни йони, както в солните стаи, наподобяващи солни пещери или с естествени тухли от сол. Сесиите трябва да се провеждат по-често при по-тежки състояния на белите дробове, при пушачи и хора с алергии за поддържане на състоянието след подобрение. Полезна е за всички нас, които поради заетостта си, не могат да излизат често от градската среда, наситена с положителни йони от използването на електронни устройства.

г
Снимка: iStock

Най-общо:

В зависимост от възрастта и етапа на вашето състояние, се препоръчват между 10-20 сесии за деца и 20-30 сесии за възрастни с алергия 2-3 пъти годишно, като най-подходящо е това да се случи през пролетта и в началото на зимата.

През останалото време, като поддържаща терапия, релаксиращо, и най-вече за неутрализиране на положителните йони, натрупани от използването на електронни устройства, е добре да се посещава солната стая 2-3 пъти седмично.

Ефектът от солната терапия се постига чрез „натрупване”! Действието на солния аерозол върху освободените от секрети горни дихателни пътища повишава кръвообращението и насищането с кислород при процеса дишане. Пoдобрява се устойчивостта на организма при срещи с вируси и бактерии, както и с различни алергени.

С две думи, ако още не сте изпробвали чудодейната сила на солта – сега е моментът. Няма да ви навреди, а дори след една терапия пролетната умора ще изчезне. Всеки има нужда от малко чиста, зареждаща, бяла тишина.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти