Създадено за

Грижата отвътре – защото балансът е важен!

Грижата отвътре – защото балансът е важен!
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

За Edna жена е хубаво да е емоционална и същевременно силна, но какво да направим, ако и кожата ѝ е чувствителна?

Да, скъпи дами, когато едно от най-силните ви оръжия (добре поддържаната кожа на лицето) не е в най-добрата си форма, това може да бъде повод за притеснение. Но какво всъщност означава изразът „чувствителна кожа“?

Чувствителната кожа не е заболяване, a е симптом на раздразнение като зачервяване, лющене и подуване (най-често срещаните симптоми). Може дори да не знаете, че имате чувствителна кожа, докато не получите реакция към козметичен продукт. Други причини за чувствителната кожа могат да бъдат кожни заболявания и алергични прояви като екзема, розацея или контактен дерматит. Прекалено сухата или увредена кожа, която вече не може сама да си изгражда защита, от своя страна води до кожни реакции, които да направят кожата чувствителна.

Как да разпознаете чувствителната кожа? Обикновено тя е по-фина, развива по-лесно реакции към околната среда и външните агресори, като обикновено се опъва, затопля или лющи.

Състоянията, които причиняват чувствителна кожа, обикновено не са сериозни и с няколко прости промени в рутинната си грижа, може съвсем спокойно да възвърнете нейната здравина.

Ето и няколко съвета как да поддържате кожата си в случай, че е чувствителна:

Почиствайте кожата си редовно

 

Това на практика важи за абсолютно всеки тип кожа, но тук е особено важно да наблегнете на почистващи продукти без аромати и алкохол. Те могат допълнително да изсушат кожата ви и да я раздразнят. За лечението на супер чувствителната кожа етапът на почистването е най-съществен, заради нейния по-деликатен външен слой – роговият, който я защитава. За да не се наруши тази защита, продуктите трябва да отстраняват замърсяванията, без да нарушават този слой. Избягвайте да миете лицето си с гореща вода. Освен почистващи продукти, внимавайте и какво използвате, след като вече сте се измили - хавлиите могат да бъдат груби за кожата, така че вместо това изберете кърпички за почистване на лице или памучни тампони. Бъдете последователни с продуктите, които използвате и не ги сменяйте твърде често. Не е добра идея, когато пътувате, например, да взимате нова козметика, която за пръв път ще използвате.

Ексфолирайте, но правилно

Да, знаем, че на пазара има редица ексфолиращи четки и море от изкушаващи продукти. Въпреки това, ако имате чувствителна кожа, трябва да избягвате използването на уреди или да търкате кожата си по време на ексфолиране. Това може да я раздразни допълнително и да увеличи зачервяването. Използвайте мек химически продукт и почистете с нежна кърпа. Ключовата дума при чувствителната кожа е „нежно“. Ексфолирайте я веднъж седмично, за да се отървете от мъртвите кожни клетки.

Обърнете внимание на кожата и „отвътре“

 

Сигурен начин да се грижите за чувствителната си кожа е да работите отвътре-навън. Осигурете си достатъчно количество витамини, минерали, протеини и добри мазнини в менюто, за да сте сигурни, че кожата ви ще остане здрава и еластична. Добавете богати на противовъзпалителни средства храни като мляко, куркума, джинджифил и мед, за да облекчите чувствителната си кожа.

Сън за красота

Едно от най-добрите времена за обновяване на кожата е през нощта, когато си почивате. По време на вашия 7-8 часов сън, организмът ви се подмладява. Ето защо преди да заспите се поглезете с грижа за кожата, за да може като се събудите, тя да е по-щастлива и най-вече здрава. 

Не забравяйте хидратацията

Добрата хидратация на кожата е от съществена значимост за нейната здравина и жизненост. Независимо какъв тип е кожата ви, било то и мазна - то хидратирането й по правилния начин, с правилните продукти е ключово. Нека не забравяме, че както всеки организъм се нуждае от вода, така и всеки тип кожа има нужда от хидратация. 

Използвайте правилните продукти

В приключението, наречено грижа за чувствителната кожа, не бива да прекалявате, като претоварвате кожата си с много и ненужни продукти, тъй като това може да причини повече вреда, отколкото полза за този деликатен тип кожа.

Използвайте нежни продукти, които почистват и овлажняват, без да са груби. Обърнете внимание на съставки от естествен източник, по подобие на хиалуроновата киселина.

d
Снимка: Mixa

Mixa е марка, която е синоним на чувствителна кожа. След дълги години изследвания, брандът разработва напълно ново поколение продукти за грижа с най-висока концентрация на мощни активни съставки, които да са едновременно ефикасни и да не дразнят нежната кожа. Формулите са с ограничен брой съставки, хипоалергенни, с леки текстури и с максимална толерантност.

Точно затова се спряхме на един продукт - богатият крем за лице на Mixa Hyalurogel с интензивни и хидратиращи свойства, предназначен специално за чувствителна и суха кожа. Кремът овлажнява в дъбочина и дарява кожата ви с кадифената мекота, която тя заслужава. В състава на Mixa Hyalurogel ще откриете общо 10% чиста хиалуронова киселина (естествен компонент на структурата на кожата, която може да задържи до 1000 пъти повече вода от собственото си тегло), както и глицерин за интензивен омекотяващ и овлажняващ ефект. Действайки заедно, хиалуроновата киселина и глицеринът защитават от дехидратация и изглаждат кожата в дълбочина, осигурявайки ѝ 24-часова хидратация, като задържат влагата в епидермиса. Благодарение на текстурата си кремът на Mixa попива бързо и лесно и оставя кожата нежна на допир със сияен тен.

d
Снимка: Mixa

Както ви споделихме и по-горе, когато страдате от чувствителна кожа, абсолютно задължително е да обръщате специално внимание на етикетите на продуктите. Съветваме ви да следите за три много важни знака и това, което обозначават те – продуктът трябва да е тестван под медицински контрол, задължително върху чувствителна кожа и, разбира се, с хипоалергенна формула, за да минимализираме възможността от алергична реакция. По-простичко казано – гледайте да има колбичка, перце и ръка с капчица.

Грижата за кожата е процес, който непрестанно изисква внимание и търпение. Намирането на подходяща рутина спрямо изискванията на кожата отнема своето време. Подредбата на процесите по почистване, ексфолиране и хидратиране е етап, който не винаги ни се нрави, но е важна стъпка към по-здрава кожа. Да откриеш продуктите, които са подходящи за кожата ти изискват време - за проучване, изпробване, но накрая кожата се отблагодарява.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти