Специално

Гранули за кучета: защо са в различни размери?

Гранули за кучета: защо са в различни размери?
Снимка: Royalcanin

Размерът на храната за кучета има значение, когато става въпрос за гранули. Различните породи растат до различни размери и съответно се нуждаят от различно количество хранителни вещества. Захапката им е различна, както и апетитът. Решихме да проучим с помощта на Royal Canin какви са разликите при разнообразните гранули за кучета и защо някои са по-светли, по-тъмни, по-големи или по-малки.

Какви гранули за кучета са подходящи за малките породи?

Малките кучета имат много бърз метаболизъм. От момента на раждане до пълното им съзряване, дребните породи кучета се нуждаят от гранули, които отговарят на нуждата им от по-висококалорични храни. Въпреки бързия им метаболизъм, не са малко случаите, в които кученцето наддава бързо килограми и има риск от затлъстяване. Съвет от нас е винаги да следвате ръководството за хранене с гранули, изписано на етикета на чувала. То е създадено от ветеринарни специалисти, които са съобразили нуждите на вашия домашен любимец.

Размерът на гранулите отговаря на размера на кучето. Гранулите, създадени за малки породи са по-малки от гранулите за по-големи породи, тъй като са направени с оглед на размера на челюстта на кучето. По-малките породи могат да бъдат по-склонни към стомашно-чревни смущения и дентални проблеми, заради това миниатюрните гранули са и по-лесни са сдъвкване и смилане от стомахчетата им. Задължително, когато избирате гранули за вашето куче, трябва да съобразите размера на челюстта му. В противен случай, гранулата може да го задави или да е твърде голяма и кучето да не иска да я консумира изобщо. А всички знаем колко е неприятно, когато кучето не иска да яде храната, която сме му взели. Заради това, най-добрият вариант е винаги да съобразяваме размерите на гранулите с размерите на домашния ни любимец.

Какви гранули за кучета са подходящи за едрите породи?

Породите кучета, които израстват до по-голям размер в зряла възраст, също се нуждаят от храна за домашни любимци, която ще ги поддържа здрави и енергични. На гигантските породи, например, са им необходими оптимални нива на калций за контролирано развитие на костите им. Висококачествената храна за кученца, предназначена за големи породи кучета, е с по-малко енергийна плътност, така че да могат да растат със скорост, която поддържа костите и ставите им здрави.

D
Снимка: Royalcanin

Глюкозаминът също помага за поддържането на ставите здрави, а смесите от фибри и пребиотиците могат да повишат нивата на чревните бактерии за оптимално храносмилане. Правилният баланс на протеини, минерали и витамини ще бъде от полза за големите породи на всички етапи от живота на кучето, така че намирането на висококачествена храна за домашни любимци, която е формулирана с оглед на тези нужди, е лесен начин да го поддържате здраво. Винаги четете етикетите на гранулите за кучета, за да може да осигурите максималното за вашия четириног любимец.

Гранули за възрастни кучета

Без значение от техния размер, всяка порода се нуждае от промяна в диетата си, след като достигне напреднала възраст. Докато кучетата от едри породи често се считат за възрастни на 5 години, кучетата от дребни породи може да не достигнат това ниво на зрялост, докато не навършат 8 години. Всички промени в храненето на вашия домашен любимец трябва да бъдат постепенни, за да не разстроите стомаха му. Препоръчителният период за смяна на храната на здраво животно е около 1 седмица. Гранулите за възрастни кучета им осигуряват необходимия за тях баланс от вещества, подходящ за спокойния им и изпълнен с игри живот.

Защо да даваме гранули на нашето куче?

Гранулите за кучета имат редица предимства. Освен че са удобен и чист начин за хранене на домашния ни любимец, те са и ползотворни за неговото здраве. Плаката по зъбите, например, не може да се задържи, ако кучето консумира специални гранули за поддържане на денталното здраве. Венците му са по-здрави и като цяло кучето е изложено на по-малък риск от развитие на бактерии. Трябва да отбележим и че гранулите се съхраняват лесно и не е нужно да се държат в хладилник, за да не се развалят. Ако разполагате с малък хладилник, то със сигурност гранулите са по-удобният вариант.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти