Град, който не можеш да забравиш...

Биляна Траянова

Как някои градове оставят ярки картини в спомените ни, а други безлично се размиват и забравяме дори имената им?

Първата причина е архитектурата. Колкото и да е населено едно място, то няма да може да се нарече град ако няма облик, оформен от история, култура и дизайн, пренесени във времето чрез архитектурата.

Това, по което първо занемяваме, са дворците, къщите, площадите... все рожби на талантливи творци и щедри инвеститори.

Един от градовете, които ще останат в емоционалните ни файлове, е кубинският Сиенфуегос.

Създаден през 1819 г. от имигранти с френски произход, Сиенфуегос бързо се превръща в център за търговия със захарна тръстика, тютюн и кафе. Разположен e на карибското крайбрежие в южната централна част на Куба, в сърцето на плантациите.

Историческият град е изключителен ранен пример за градско планиране в Латинска Америка, от 19-ти век. Сиенфуегос е първият и изключителен пример за архитектурен ансамбъл, представляващ новите идеи на модерността, разработени в Латинска Америка, от 19-ти век.

По-голямата част от сградите от 19-ти век са запазени с незначителни промени. Освен това, по-късно строените сгради до голяма степен се спазили установените височина и общи пропорции и така е постигната цялостната хармония. Историческият център на Сиенфуегос продължава да функционира като жизненоважна градска зона, в сърцето на модерния град.

Но това, което наистина ни оставя притихнали, е Театро Томáс Тери, един от запазените исторически театри в Куба. Респектирани сме още от фасадата. В централното фоайе е поставена мраморна статуя на създателя на това културно съкровище Томáс Тери. Посрещат ни картини на мадридчанина Камило Салая. Влизаме в прекрасен театър, на три етажа с балкони.

Любопитно, кой е човекът, чието име носи това културно съкровище?

Томас Тери е роден в далечната 1808, в Каракас, Венецуела. За своя 79-годишен живот се превръща в бизнес магнат.

Тери първоначално се включва в търговията с роби в Куба, като прави началния си капитал от 10,000 щатски долара, купувайки болни роби, лекува ги и след това ги препродава с голяма печалба.

Купува фабриката за захар Каракас за 23 000 щатски долара, модернизира я и я превръща в първото място в Куба, където се използва електрическа енергия.

Постепенно той прави състояние като се включва във всички аспекти на икономиката, от търговията със захар и търговията с роби до банкови дела и внос. Тери се превръща в доминиращ бизнесмен в Сиенфуегос и си печели прозвището "кубинския Крез".

До 1886 г. той има състояние от  над 25 000 000 щатски долара. Този изключително предприемчив човек е не само необозримо богат, но е баща и на 10 деца от съпругата си Тереса Дортикос и Гомес де Лейс.

Театърът е построен в еклектичен стил. На тази сцена са излизали велики артисти. Сара Бернар, Енрико Карузо, Анна Павлова и много други. В коридорите на театъра се пазят старите афиши от техните представления. Салонът и балконите побират 950 зрители.  Нещо наистина впечатляващо!

Миксът от френски и италиански влияния включва златни мозайки и мрамор, ръчна кубинска дърворезба и причудливи стенописи на тавана. Театърът е построен между 1887 и 1889 г. в чест на индустриалеца. През 1895 г. театърът е открит с изпълнение на Аида на Верди.

В този необикновен театър има някаква особена магия, която не те пуска да си тръгнеш.

Още какви ли чудеса крие Сиенфуегос?

Гледайте новите епизоди на "Без багаж", всяка неделя, 13 ч., по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти