Иновативно

Говори създателят на уникалната арт инсталация Unlimited Space by Vivacom

Unlimited Space by Vivacom
Снимка: Vivacom

Разговаряме с популярния български артист Венелин Шурелов, който е автор на концепцията за арт инсталацията Unlimited Space by Vivacom. Телекомът представи модерната конструкция по повод лансирането на новите 5 Unlimited тарифи с включени неограничени минути, SMS-и, мегабайти в България и достъп до 5G мрежата на телекома за първи път в България за потребители във всички ценови категории.


Г-н Шурелов, Вие сте автор на концепцията за арт инсталацията Unlimited Space by Vivacom. Какво представлява тя, какво ще усетят посетителите в нея?

Инсталацията представлява огледална стая, една необичайна стая с огледални стени, под и таван. В нея образът на посетителя се размножава до безкрай в различни посоки. Преживяването вътре създава усещане за безграничност. Поставен в центъра на този свят, участникът е въвлечен в играта на отражения, отблясъци, светлини. Допълнил съм средата с един авторски щрих под формата на подова видеопроекция, която подсилва цялото това шеметно изживяване. Важна роля има и звуковия дизайн на Иван Шопов, прибавящ съвременно звучене с електронни елементи към общото впечатление за едно градско, технологично, социално пространство.

Unlimited Space by Vivacom
Снимка: Vivacom

Какво ви вдъхнови да създадете това необичайно пространство?

В историята на изкуството има множество примери за подобни оптически решения, които ни представят света по необичаен начин. Технологиите ни подпомагат в този процес много щедро. Човек се отнася с голямо любопитство към всевъзможни технически средства за запис на самия него. Да си припомним само разни примери от пръстовия отпечатък, през рентгеновите снимки, фотографията, термокамерите, 3D скенера, та до муошън кепчър системите в киното и други интерактивни преживявания.

Конкретното визуално решение е вдъхновено именно от връзката между човешката природа и идеята за неограничените възможности, които технологиите предлагат.

Прецених, че темата е подходяща за рекламния слоган в кампанията: Unlimited. Посетителят е отразен в множество свои проекции, той става необичаен, свръхестествен, спира да бъде банален за себе си и другите. Приятна илюзия, но и покана за дръзки мечти.

Unlimited Space by Vivacom
Снимка: Vivacom

Кога и къде може да бъде посетена Unlimited Space by Vivacom?

Огледалната стая е в края на едно мини турне. След премиерата си в Мол Сердика Център на 13 октомври, зашемети пловдивчани между 20-23-ти в Мол Пловдив, а от днес до неделя разроява бургазлии в Мол Галерия.

Според вас как технологиите намират място в съвременното изкуство?

Да си призная честно, автоматично разделям този въпрос на две: по света и у нас. Разликите между глобалните процеси и нашата малка арт сцена се задълбочават, уви. Съвсем логично е съвременното изкуство да бъде силно технологизирано или най-малко силно ангажирано с проблемите на технологичното общество. Изкуството търси своя път към съвременния човек и актуалните му състояния. Връзката между изкуство и технологиите винаги е съществувала, заедно успяват да ни догонят в мечтите, а и често ни провокират да мислим отвъд очевидното.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти