Годината на личностната автентичност

Годината на личностната автентичност
Снимка: Thinkstock

Христина Митовска

Започнах новата година с обещание към себе си и даже с наричане.

Нарекох предстоящата 2015 "Годината на личностната автентичност".

Защото това се оказва едно от най-важните неща за мен като човешко същество – да бъда истинска и да съм достатъчно смела, за да платя цената за това. 

Решението ми беше провокирано от няколко лични истории, в които попаднах през изминалата година, доста болезнени, чрез които осъзнах, че има какво още да направя, за да бъда максималното проявление на това, което съм наистина. И в допълнение, провокацията се засили и от хората, с които работя и техните лични търсения в тази посока.

Но какво всъщност означава да сме автентични?

Автентичен значи истински, неподправен, същински. Накратко - да си себе си. И макар на пръв поглед това да бъдем себе си да изглежда като най-естественото нещо на света, в реалността се оказва доста по-сложно. Защото за да сме същински и неподправени, се изисква смелост и практика.

Смелост да се изправим пред другите със своите странности и позиции и да рискуваме да не ни харесат и дори да ни отхвърлят. И практика, защото като че ни възпитават много повече да бъдем социално приемливи, отколкото истински. 

Какви са проявленията на истински автентичните хора? За да разберете доколко личностно автентични и истински сте, запитайте се следното:

1. Доколко можете да заявите себе си без да се притеснявате дали ще ви харесат или отхвърлят? 

Ние сме социални същества и сме свързани седни с  други.

В миналото е било много важно да сме част от общността, за да можем да оцелеем, както физически, така и психически, а всяко отхвърляне е можело да бъде равнозначно на смърт. А когато сме били деца, одобрението на другите е било жизненоважно за нашето пълноценно развитие

И в този смисъл много естествено е да искаме другите да ни харесат и одобряват. Често обаче в стремежа си да бъдем харесвани, без да усетим, започваме да слагаме маски, да се преструваме и да представяме изкривена версия на себе си. И така, общувайки с хора, които не харесваме, спираме да харесваме и себе си и в крайна сметка получаваме онова, от което най-много се страхуваме – отхвърляне.

Помислете за миг за хората, които наистина харесвате. Какви са, с какво ви грабват и пленяват? С роля и маска или с естественост? За да сме автентични, се изисква смелост и съзнание, че да покажем себе си може да ни направи уязвими. И много хора да не ни харесат. Но това е най-доброто сито, която ще отсее само хората, които истински ни ценят и обичат.  А какво по-прекрасно от това?

2. Доколко сте уверени и приемате себе си каквито сте?

Някои хора са по-уверени от други. Увереността се формира още в детството и е свързана с това да знаем, че имаме всички ресурси да се справим с предизвикателствата и превратностите в живота. Увереността е свързана с познаването на себе си, на силните и слабите страни, кога можем да се справим сами и кога е необходимо да потърсим помощ. А за да сме автентични, е необходимо да познаваме себе си. И не просто да се познаваме, но и да се приемаме в максимална степен - каквито сме.

Защото всеки от нас е пакет, който включва много съкровища и светлина, но и много демони и тъмнина. Осъзнаването и приемането на всичко това е от съществено значение, за да бъдем истински. И можем да изберем да развиваме и култивираме съкровищата в себе си, което ще ни помогне да бъдем още по-добрата версия на себе си, а именно несъвършени, но истински.  

3. Доколко наистина сте откровени с другите и можете да споделите своите мисли и чувства без да се опитвате да манипулирате другите и ситуациите?

Попадате в ситуация, която провокира негативни чувства във вас. Въпреки това предпочитате да си замълчите или да излъжете, да се направите, че нищо не  се е случило. И си тръгвате неудовлетворени и ядосани, но запазили самообладание.

Това може да е проява на добро възпитание, но не и на автентичност. Автентичността е свързана с умението да споделяме по подходящ начин как наистина се чувстваме и да бъдем максимално откровени, както със себе си така и с другите.

4. Доколко се вслушвате в себе си и интуицията си, повече отколкото в твърденията на другите?

Всеки около нас има мнение и е готов да ни даде съвет какво да направим, кажем или помислим. И всичко това  - за наше добро. Близките ни хора често живеят с претенцията, че знаят по-добре от самите нас кое е добре и кое не, както и ние за тях. 

Истината обаче е в нас самите.

Всеки човек има вътрешен водач, който щом допуснем и уважим, може  да ни покаже най-верните за нас посоки. Да сме истински и автентични означава да следваме интуицията си, да се доверяваме повече на себе си и вътрешните си преценки, отколкото на преценките на другите. Нека гледната точка на другите ни обогати, но без да се превръща в основния навигатор, който да ползваме в живота си.

5. Доколко сте вътрешно мотивирани и правите онова, което искате, а не само онова, което трябва?

В живота ни е пълно с неща, които „трябва” да правим. От малки ни учат какво трябва и не трябва – как да се държим, какво да мислим, какво е редно и нередно.

Често „трябва” е свързано с обществените норми, с това, което е приемливо и е препоръчително. И това е важно и необходимо условие за успешна социализация. Но често нещата, които трябва, не са онези, които наистина искаме. Колкото по-дълбоко и добре сме свързани със себе си, колкото по-добре познаваме себе си, толкова е по-лесно да се водим от потребностите и нуждите си и да правим нещата, които искаме и са истински важни за нас, а не подчиняваме живота си единствено на онези, които другите ни казват, че трябва. Вгледайте се в себе си и се запитайте, кое ви води – онова, което искате, или което трябва?

Нека всеки от горните въпроси бъде като компас, който ще ви ориентира доколко сте истински, доколко сте себе и какво е необходимо да развивате в себе си в тази посока.

Защото да сме себе си е най-ценното, което можем да бъдем. Защото както беше казал един мъдър човек, всички останали места са вече заети. 

* Въпроси към Христина можете да задавате на edna@netinfocompany.bg. Анонимността ви е гарантирана.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти