Глезотия ли са паническите атаки и преструва ли се Мегз от Биг Брадър?

Глезотия ли са паническите атаки и преструва ли се Мегз от Биг Брадър?
Снимка: Биг Брадър

Велина Томова

Колкото и спорно предаване да е Биг Брадър, всеки него сезон успява да предложи на обсъждане в обществото теми, които наистина заслужават внимание.

В този сезон, макар да беше наречен „Сезонът на любовта“, виждаме много малко любов и много други, често негативни чувства.

В последните дни основна тема за разговор беше емоционалният срив на дизайнерката Мегз, заради който се наложи намеса на лекар.

Използваме тази случка само като повод да поговорим с психотерапевта Детелина Стаменова за причините, заради които може да се стигне до такава крайна реакция, как да реагираме, когато ние сами се почувстваме така или някой наш близък изпадне в такова състояние.

И обещаваме, че това няма да е последният път, в който говорим за емоционалното здраве. То особено при жените, е изключително важно, но за съжаление – дълбоко неразбрано.

Първо да уточним какво е паник атака?

Снимка: Unsplash

Паниката е внезапен, всепоглъщащ страх, който е свързан с много силни физически усещания като учестен пулс, изпотяване, треперене, недостиг на въздух, чувство на задушаване, болки в гръдния кош, гадене, замаяност и страх от загуба на контрол.

Нямам как да разберем със сигурност какво се е случило с участничката в предаването, но нека приемем, че това нейно състояние наподобява паник атака, но по-скоро се касае за хистерия, ако съдя по цялостното ѝ представяне.

Каприз ли са тези състояния?

Снимка: Unsplash

Не. Това са състояния, които не могат да бъдат контролирани.

Как да реагираме, ако някой наш близък изпадне в такова състояние пред нас?

Преди всичко самите ние не трябва да се плашим. От такова състояние не се умира, колкото и да му се струва така на страдащия. Гушнете и успокойте колкото е възможно. Ако трябва, приканете го да си легне и го завийте с одеяло.

Уверявайте непрекъснато, че всичко ще бъде наред. След няколко минути ще отмине и тогава вече можете да поговорите спокойно за причините и евентуалното лечение.

Снимка: Unsplash

Как да реагирам, ако на мен ми се случи?

Когато човек получи за първи път такъв пристъп, обикновено отива на лекар, защото усеща, че нещо с тялото му не е наред. Личните лекари лесно улавят каква е причината за задуха и сърцебиенето.

Но като цяло човек трябва да умее да наблюдава себе си и реакциите на тялото си. Колкото повече се познаваме, толкова по-ясно ще можем да разчитаме сигналите и да се грижим за себе си.

А скъпа ли е терапията?

Всъщност не. Има една разпространена заблуда, че терапията продължава дълго време и струва много пари. Че едва ли не цял живот трябва да се ходи.

Това не е така. Паническите атака например могат да се овладеят с не много дълга терапия, стига човек да потърси помощ навреме. 

Още за Биг Брадър и темите, които повдига:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти